13 Noiembrie 2019
746 accesări
0 comentarii

Psihologul Laura Maria Cojocaru susţine că funcţia principală a sistemului muscular este aceea de a transforma energia chimică în energie mecanică, pentru a genera forţă şi a produce mişcare. Astfel, prin contracţie şi relaxare, muşchii, împreună cu o parte din ţesuturile conjunctive (fascii, tendoane, ligamente, articulaţii) şi cu sistemul scheletic, lucrează la punerea în mişcare a corpului şi susţin postura corporală.

În acelaşi timp, muşchii corpului uman au rol de reglare termică, ei consumă şi produc energia necesară menţinerii unei temperaturi constante a corpului (tremuratul este un mecanism de apărare şi o formă de mişcare musculară care produce căldură în corp).

În acelaşi timp, sistemul muscular are şi rol de protecţie emoţională. Totodată, emoţiile noastre durează atât cât durează şi atenţia noastră mentală pe un anumit subiect. Atunci când ne fixăm atenţia oricât peste un minut pe subiectul respectiv, emoţia simţită (fie ea plăcută sau neplăcută) este amplificată.

„Tot excesul emoţional transmite corpului - şi implicit creierului nostru - semnalul că noi tocmai am început să consumăm foarte multă energie, fapt care ar putea să ne pună în pericol organismul/viaţa. Când sistemul nervos simpatic este activat, muşchii sunt inconştient contractaţi, pentru a proteja corpul de o traumă psiho-emoţională. Chiar şi după ce trauma a trecut şi rana s-a vindecat, muşchii tind să rămână încordaţi şi să reţină parţial emoţiile traumei, cu scopul de a le elibera mai târziu. Atunci când corpul nostru este mult prea încărcat cu aceste excese şi nu le-a curăţat, apar manifestări ca: anxietate, atacuri de panică, depresie, somatizări, probleme concrete în planul fizic (sănătate afectată)”, a explicat specialistul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU