Sursa foto: Mini Hipo Imports

Sursa foto: Mini Hipo Imports
09 Februarie 2020
817 accesări
0 comentarii

Mulţi copii din ziua de astăzi sunt alergici la diferite substanţe sau alimente. Reacţiile alergice la copii pot fi severe, mai ales că unele dintre ele pot fi necunoscute, iar simptomele pot fi confundate cu semnele altor afecţiuni. Şocul anafilactic este, însă, cea mai periculoasă formă a unei reacţii alergice a organismului, când acesta vine în contact cu un alergen puternic, iar în acest caz, viaţa este pusă în pericol, şi la copii, şi la adulţi.

Anumite alimente, ciupiturile de insecte sau unele medicamente pot declanşa reacţii alergice, cu simptome uşoare, de la mâncărime pe piele, scurgeri nazale, până la şoc anafilactic. De aceea, dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră prezintă reacţii alergice cutanate sau ale căilor respiratorii, care se manifestă destul de des, câteva investigaţii specifice pot stabili dacă suferiţi de anumite alergii şi, astfel, să vă puteţi apăra împotriva lor.

„Şocul anafilactic debutează cu senzaţie de mâncărime a buzelor, în gât şi gură, iar apoi pe tot corpul. De asemenea, zonele din jurul ochilor, a cavităţii bucale şi gâtul se pot umfla şi apar dificutăţi la înghiţire. Procesul de respiraţie este îngreunat, deoarece căile respiratorii se îngustează. Pielea copilului devine palidă, transpirată şi rece. Pot apărea şi durerile abdominale, diareea, letargia sau voma, dar cel mai grav semn este leşinul şi, dacă nu se intervine rapid, poate surveni decesul”, explică dr. Victoria Sava, medic pediatru.

Intervenţie de urgenţă

Astfel, şocul anafilactic este extrem de periculos, acesta duce chiar la pierderea cunoştinţei şi deces, dacă nu se intervine terapeutic rapid. În cazul în care cel mic prezintă semne de reacţie anafilactică, trebuie să solicitaţi Serviciul de Ambulanţă, la 112, pentru a se interveni cât mai repede. Oricum, medicii specialişti recomandă, în cazul copiilor care în trecut au mai avut reacţii alergice, să aibă în casă un kit special care să conţină o doză de adrenalină (epinefrină), ce poate fi injectată chiar de părinţi, în caz de şoc anafilactic.

„Acest hormon, adrenalina, îmbunătăţeşte presiunea sanguină şi funcţia respiratorie, atenuând reacţia alergică. Chiar dacă se recurge la această măsură, tot trebuie solicitat Serviciul de Urgenţă. În timp ce se aşteaptă, copilul trebuie calmat, pentru a respira cât mai bine. Părinţii ai căror copii au reacţii alergice agresive ar trebui să ştie manevrele de resuscitare, pentru a-l ajuta pe cel mic, în caz de nevoie, până la sosirea cadrelor medicale”, mai spune specialistul.

Ce se poate face pentru a preveni şocul anafilactic

Testele medicale care pot depista posibilele alergii sunt foarte utile în prevenţia unui posibil şoc anafilactic, deoarece, dacă părinţii sunt informaţi, aceştia pot interveni prompt şi sunt mai pregătiţi pentru o astfel de situaţie.

În cazul în care cel mic suferă de alergii necunoscute, este foarte greu să previi o reacţie anafilactică. Oricum, medicii îi sfătuiesc pe părinţi să fie atenţi şi să anticipeze orice posibilă reacţie alergică, mai ales dacă îi introduc copilului în dietă un aliment nou sau dacă acestuia îi este administrat un medicament nou.

De aceea, este indicat ca toţi părinţii să vorbească cu medicul pediatru, alergolog sau de familie, despre cum se utilizează kitul cu epinefrină, în caz de şoc anafilactic. De asemenea, copilul trebuie ferit, cât de mult se poate, de factorii la care este alergic, iar în cazul alergiilor alimentare, trebuie ca părinţii să comunice tuturor persoanelor din anturaj, mai ales personalului grădiniţei, alimentele la care cel mic este alergic, pentru a fi ferit de ele.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ