Sursa: Chicineta

Sursa: Chicineta
31 Martie 2020
911 accesări
0 comentarii

Foarte mulţi oameni au acasă, o pisicuţă sau un căţel de care au grijă, ani la rând. Problema este că, oricât de drăgălaşe ar fi micile necuvântătoare, trebuie să fim conştienţi că ele ne pot transmite o mulţime de boli.

Specialiştii spun că orice boală care se transmite de la animal la om se numeşte generic „zoonoză”, de care sunt răspunzătoare pisicile şi câinii. Acestea sunt, însă, de natură diversă şi pot fi contractate cu uşurinţă de către oamenii cu care animalele bolnave vin în contact.

Interesant este că cele mai multe dintre bolile pe care câinii şi pisicile le pot transmite stăpânilor pot fi contactate de animale chiar de la oameni, susţin, la rândul lor, medicii veterinari.

Potrivit dr. Mioara Benia, una dintre bolile cu care sunt diagnosticaţi cei care intră des în contact cu animalele este tenia, un parazit care se localizează în intestinul animalelor. „Vă întrebaţi cum se transmite boala de la câine sau pisică la om? Foarte simplu! Animalul, oricare ar fi el, elimină prin fecale ouăle teniei. Mai departe, acestea sunt consumate de purici şi păduchi, care sunt gazde intermediare. Mai departe, în corpul acestora se formează larva teniei, iar animalele se pot contamina prin consumul acestor larve. Așadar, oamenii trebuie să ia foarte în serios această problemă, întrucât tenia reprezintă un real pericol pentru stăpâni, fiind considerată cel mai păcătos parazit intern. În cazul în care o persoană a primit diagnosticul menționat, aceasta trebuie să se înarmeze cu multă răbdare, pentru că tratamentul este greoi şi dificil de realizat”, a explicat medicul.

Pe lângă tenie, viaţa omului poate fi ameninţată şi de turbare, boală care rezultă în urma unei muşcături, a unei zgârieturi sau chiar salivaţie. Nu vă gândiţi că dacă v-a compostat propriul câine sau pisicuţa frumoasă din casă nu puteţi turba. Dr. Benia spune că turbarea este o boală infecţioasă extrem de periculoasă, dar care poate fi prevenită prin intermediul vaccinări antirabice, precum şi prin administrarea serului antirabic după ce o persoană a fost deja muşcată sau zgâriată de un animal bolnav de turbare.

Simpaticele animăluţe vă pot transmite şi leptospiroza

De asemenea, simpaticele animăluţe vă pot transmite leptospiroza, o altă boală infecţioasă, care afectează întreg organismul. Leptospiroza se manifestă prin febră, intoxicaţie, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, sistemului nervos şi cardiovascular. În ceea ce priveşte perioada de incubaţie, aceasta este cuprinsă între două şi 20 zile. Boala îşi face debutul cu frisoane, febră, cefalee puternică, dureri în articulaţii, insomnie şi slăbiciune generală. La început, aceasta afectează organele interne, este foarte greu tratabilă şi are o incidenţă foarte mare la puii de câini şi pisici, deci încercaţi să nu vă apropiaţi mai mult decât ar trebui de ei.

În acelaşi timp, nu uitaţi de microsporidia, o boală ce formează spori, cu parazitism intracelular obligatoriu, despre care se ştie că infectează câinii şi pisicile. Altfel spus, aceasta este o ciupercă ce se transmite de la animale la om. Nu în ultimul rând, prin contactul cu un animal, puteţi face râie. Aceasta se manifestă cu mâncărimi în anumite zone, căderea părului, stare de apatie, de disconfort şi de nervozitate, stare cauzată de mâncărime. Paraziţii sunt în număr de zeci de mii de indivizi la rădăcina unui fir de păr, iar netratată, boala duce la pierderea părului şi naşterea unor eczeme sau ciuperci pe pielea animalului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU