27 Februarie 2020
4963 accesări
0 comentarii

În prezent, stimularea magnetică transcraniană (TMS) este o metodă modernă de tratament în bolile neurologice, fiind disponibilă şi în judeţul Constanţa, în mai multe clinici. Aceasta ajută foarte mult în recuperarea post accident vascular cerebral, în boala Parkinson, demenţă, tinnitus (vâjâieli în urechi), migrene etc.

Stimularea magnetică transcraniană (TMS) constă în generarea unui câmp magnetic direcţionat asupra cutiei craniene, în vecinătatea zonei creierului care urmează să fie tratată. Acţiunea terapeutică se bazează pe acţiunea controlată a undelor magnetice, ce generează în structurile biologice un potenţial electric, capabil să depolarizeze sinapsele neuronale. Potrivit dr. Silvia Popi, medic neurolog, prin depolarizare repetată se produc modificări în reactivitatea sinapselor şi apare, astfel, efectul de potenţare pe termen lung sau deprimare pe termen lung, efect depinzând de frecvenţa de depolarizare.

Desigur, a precizat medicul, efectele obţinute sunt persistente, dar nu sunt permanente, de aceea este necesară repetarea intervenţiei. Câmpul magnetic de stimulare este de 1,5 Tesla (unitate de măsură pentru câmpul magnetic), similar cu cel folosit în RMN. Intensitatea de stimulare este individuală, fiind determinată empiric prin căutarea pragului la care se obţine un răspuns motor prin obţinerea unei contracţii vizibile în muşchii degetelor de la mână. Odată determinat pragul motor, stimularea se face cu 80%, până la 120% din valoarea pragului motor, iar stimularea magnetică transcraniană repetitivă se poate realiza cu bobine circulare sau cu bobine duble, în „opt”, forma câmpului magnetic fiind diferită.

Scoarţa cerebrală este penetrată în profunzime

„Odată cu penetrarea scoarţei cerebrale sunt influenţate indirect şi structurile profunde. În plus, există Theta burst stimulation (TBS), care constă în salve de frecvenţă înaltă. Aceasta acţionează pe două căi: prin modularea reţetelor neoronale şi prin efectele asupra sistemelor de neurotransmiţători, factorilor neurotrofici şi excitabilităţii corticale. Practic, acest lucru se efectuează prin aplicarea bobinei la nivelul scalpului şi se aplică stimuli cu o anumită durată de timp. Pe larg folosită în Europa, terapia se foloseşte, integral, pe perioada internării pentru recuperarea post AVC (pareze, afazii), în boala Parkinson, migrene, hernii de disc, spondiloze cervicale, dar şi în scleroza multiplă, scleroza laterală amniotrofică şi nu numai. În ultima vreme, procedura a fost utilizată şi în tratamentul depresiilor rezistente la tratamentul medicamentos”, a explicat specialistul.

De precizat că metoda este neinvazivă şi nedureroasă. În plus, protocoalele sunt specifice fiecărei afecţiuni şi corelate cu gradul de severitate, având la bază cercetări ample şi ţintite. Intervenţia se poate ajuta fiecărui pacient în parte, în funcţie de factorii individuali. Durata unei şedinţe este între 20 şi 60 de minute. De asemenea, TMS este o metodă de tratament dovedită ştiinţific şi recomandată de ghidurile de tratament în bolile neurologice şi psihiatrice. Pentru bolile psihiatrice, aceasta este recomandată în caz de depresie, tulburări de panică, psihoza bipolară, schizofrenia.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU