17 Martie 2016
4110 accesări
0 comentarii

Psoriazisul este foarte des confundat cu o simplă dermatită, însă această afecţiune este o boală cronică autoimună, de cele mai multe ori dobândită pe cale ereditară. Psoriazisul nu este o boală contagioasă, însă din cauza manifestărilor cutanate agresive, per-soanele suferinde de această boală sunt deseori marginalizate. Evitarea alcoolului, a fumatului şi a anumitor alimente poate ameliora simptomele în unele cazuri.


„Psoriazisul este o boală cronică ce apare pe fondul unei predispoziţii, sub acţiunea unor factori declanşatori: infecţioşi, traumatici, emoţionali, genetici etc. şi afectează în mod egal cele două sexe. Manifestările clinice sunt sub formă de plăgi roşiatice bine delimitate, acoperite de scuame lamelare alb-sidefii, uşor detaşabile, cu predilecţie pe feţele de extensie ale membrelor, simetric. Evoluţia este cronică cu perioade de acutizare urmate de perioade de remisiune, când pielea are aspect normal. Tratamentul profilactic se referă la prevenirea recidivelor prin evitarea stresului, a emoţiilor puternice, a traumatismelor şi adoptarea unui regim de viaţă echilibrat cu suficiente ore de odihnă şi cu evitarea exceselor de orice fel, precum şi tratarea infecţiilor intercutanate. Particularităţile tratamentului le stabileşte medicul specialist dermatolog”, mărturiseşte dr. Ioana Antohi, medic dermatolog.
Bolnavii de psoriazis pot dezvolta o afecţiune foarte gravă, artrită psoriazică, care se manifestă prin umflarea şi durerea articulaţiilor, care în timp duce la incapacitatea de folosire a mâinilor.

Taguri articol: stiri medicale dermatită dermatolog ereditar regim alimente fumat psoriazis

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU