25 August 2019
584 accesări
0 comentarii

Dacă ați rămas însărcinată, atunci va trebui să faceți o mulțime de analize de sânge și alte teste. Știți, însă, care este semnificația tuturor acestor investigații?


Spre exemplu, hemoleucograma completă poate furniza diagnostice pentru numeroase boli, infecții acute sau cronice și alergii. „Nivelul hemoglobinei arată dacă aveți sau nu anemie. Anemia trebuie tratată, pentru că poate afecta atât dezvoltarea fătului, cât și starea dumneavoastră de sănătate. Numărul de leucocite ușor crescut (leucocitoza) este normal în sarcină, însă valorile mult mai mari trebuie investigate, deoarece indică o infecție”, au explicat specialiștii Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Euromaterna”.

Accesibilitatea în obținerea probei (sânge venos sau capilar) precum și analizarea parametrilor multipli fac din hemoleucogramă un test de rutină în evaluarea statusului hematologic din cadrul diverselor boli.

Practic, analiza hematologică a sângelui periferic evaluează dacă măduva produce un număr suficient de celule mature și dacă eritrocitele, leucocitele sau trombocitele au o morfologie normală.

O altă analiză importantă este glicemia, aceasta ajutând la evaluarea cantității de glucoză din sânge. Tocmai de aceea, majoritatea femeilor însărcinate sunt testate în vederea depistării diabetului gestațional, formă temporară a hiperglicemiei.

„O monitorizare a glicemiei este necesară pentru femeile gravide, în special în ultima parte a sarcinii, pentru depistarea posibilelor simptome ale diabetului gestațional”, au explicat medicii constănțeni.

Partea proastă este că acest diabet gestațional al mamei are repercursiuni asupra copilului pe viitor. Specialiștii din întreaga lume sunt de părere că expunerea la condiții neprielnice, nefiziologice, în timpul gestației sau în perioada perinatală, poate crește riscul nou-născutului de a dezvolta în timp anumite boli cronice).

Spre exemplu, acest proces prin care un stimul produce efecte de durată asupra fătului, anterior denumit „programare fetală”, creează o memorie metabolică. Așa că, în cazul copiilor născuți din sarcini hiperglicemice, memoria metabolică poate determina apariția diabetului zaharat de tip 2, a obezității și a sindromului metabolic în perioada de adolescență sau la vârsta de adult, deci la mult timp după ce copiii nu mai sunt expuși unui

mediu hiperglicemic.

Mare atenție la greutate

În plus, acest lucru poate duce la un risc de aport alimentar crescut, obezitate și dezvoltarea diabetului zaharat atunci când descendentul ajunge la vârsta adultă. Uneori, se întâmplă ca acei copii proveniți din gravide diabetice să dezvolte până la vârsta de 11 ani insulinorezistență.

În afară de analizele menționate mai sus, viitoarea mămică trebuie să-și facă TGP-ul, care este o enzimă ce se găsește în ficat, dar în cantități mici se mai poate regăsi și în rinichi, inimă și mușchi. „Atunci când ficatul este afectat, enzimele TGP sunt eliberate în sistemul sangvin, în general înainte ca alte simptome evidente să apară, precum icterul (îngălbenirea ochilor și a tegumentelor)”, au spus specialiștii „Euromaterna”.

Pe lista analizelor obligatorii se regăsesc creatinina și ureea din sânge. Acestea sunt teste efectuate pentru a verifica funcțiile renale. Totodată, creatinina mai poate fi măsurată pentru a evalua funcțiile renale înaintea unor proceduri, intervenții chirurgicale (operația de cezariană). Precizăm că în timpul sarcinii, nivelurile creatinei sunt, în general, ușor scăzute.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU