20 Ianuarie 2020
946 accesări
0 comentarii

În unele sarcini, medicii le recomandă viitoarelor mămici cerclajul de col, acesta fiind o intervenție recomandată în insuficiența cervico-istmică (dilatația cervicală fără dureri), situație care duce, în multe cazuri la pierderea repetată a sarcinilor în cel de-al doilea trimestru. Practic, procedura are scopul de a menține colul uterin închis pe toată durata sarcinii.

Desigur, au precizat specialiștii Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Euromaterna” mai există o alternativă la cerclajul de col uterin, respectiv montarea unui dispozitiv din silicon care se introduce în vagin, la nivelul colului. „Spitalul nostru achiziționează astfel de dispozitive, iar medicii noștri îl recomandă pacientelor și îl montează”, au precizat aceștia.

Medicii spun că, în mod normal, colul uterin se scurtează abia înainte de naștere, dar dacă acest lucru se întâmplă mai devreme, înseamnă că femeia suferă de insuficiență cervicală. De ce se scurtează colul în sarcină?

În timpul sarcinii, colul uterin se poate scurta mult prea devreme, crescând riscul unui travaliu prematur și al nașterii înainte de termen. De precizat că travaliul prematur este acela care se declanșează înainte de 37 de săptămâni de sarcină.

Înainte de sarcină, cervixul unei femei, adică partea îngustă a uterului care face legătura cu vaginul este în mod normal închis, rigid și cu o lungime de minimum trei centimetri. Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, el se scurtează, se subțiază și în cele din urmă se deschide, pregătindu-se pentru expulzarea fătului. Așa că, dacă cervixul se deschide înainte de 37 de săptămâni de sarcină, este posibil să nașteți prematur.

Intervenția nu durează mai mult de 20 de minute

Ce este, de fapt, acest cerclaj? Cerclajul este intervenția chirurgicală, de multe ori în regim de urgență, ce poate ajuta la menținerea sarcinii până la termen. Rolul colului uterin, pe parcursul unei sarcini, este de a o proteja, dar și de dilatație în momentul nașterii. Există însă cazuri, când colul uterin se deschide înainte de termen și în aceste cazuri, pentru ca sarcina să fie dusă la bun sfârșit, este recomandat cerclajul. Cu toate că este un termen de care multe gravide se sperie, cerclajul nu este o intervenție chirurgicală complicată, acesta durând aproximativ 20 de minute, principalul ei scop fiind acela de a ține canalul cervical închis pe perioada sarcinii. Aceasta constă în coaserea colului uterin cu un fir de ață, ce nu se absoarbe, împiedicând astfel alunecarea fătului în exterior sau cu alte cuvinte, avortul sau nașterea prematură. Intervenția se realizează cu anestezie, fie generală, fie regională - spinală sau epidurală.

Ca urmare, dacă aveți simptome de travaliu înainte de termen, cum ar fi contracțiile regulate sau frecvente, o durere constantă în partea de jos a abdomenului, apariția unor pete de sânge și presiune în zona pelvisului, medicul ginecolog trebuie să vă examineze pentru a observa dacă a început să se deschidă cervixul sau nu. De asemenea, este posibil ca acesta să vă recomande o ecografie ca să fie măsurată lungimea colului. În același timp, dacă aveți antecedente de naștere prematură, medicul curant vă poate prezenta și varianta administrării de injecții/supozitoare cu progesteron ca să scadă riscul declanșării unei noi nașteri înainte de termen. Bineînțeles, într-o situație de genul ăsta se recomandă și repaosul total la pat, deși nu s-a demonstrat științific, până acum că acest lucru scade riscul nașterii premature.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii