15 Martie 2018
1040 accesări
0 comentarii

Alimentaţia este foarte importantă, indiferent de situaţie, dar atunci când este vorba despre o femeie însărcinată, atunci viitoarea mămică ar trebui să acorde o atenţie deosebită meselor. Este clar, o dată cu sarcina, femeile trebuie să evite o mulţime de alimente, să le scoată din listă pe unele sau să introducă noi alimente, totul pentru a-i fi bine bebeluşului din burtică.

Specialiştii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna” vă dau câteva sfaturi de bază de care să ţineţi cont pe parcursul celor nouă luni de sarcină. Aceştia spun că cel mai bun lucru pe care îl puteţi face în timpul sarcinii este să mâncaţi cât mai multe alimente întregi, deoarece sunt bogate în nutrienţi şi conţin tot ce trebuie.

„Vegetalele sunt bogate în antioxidanţi, fitochimicale, vitamine şi minerale. În mod ideal, jumătate din farfuriile de la prânz şi cină vor fi pline cu vegetale. De asemenea, este recomandat să consumaţi câteva porţii de legume crude zilnic, pentru adaosul de enzime şi fibre. Doar adăugând câteva frunze verzi la un smoothie veţi creşte aportul zilnic de vegetale. Aveţi grijă, însă, să le spălaţi foarte bine înainte de a le consuma”, au precizat aceştia.

Medicii susţin că alimentele cu un conţinut bogat în proteine sunt o sursă importantă de fier, zinc şi vitamina B12. Aşa că, dragi mămici, consumaţi carne slabă, carne de pasăre, peşte, ouă, nuci, seminţe, fasole uscată, linte şi mazăre. Şi cerealele integrale sunt pline de vitamine, minerale şi fibre. Cea mai bună alegere ar fi hrişca, orezul brun sau roşu, pastele integrale şi ovăzul.

Totuşi, nu uitaţi că gravidele au nevoie de calciu, deci lactatele reprezintă o sursă ideală. Bineînţeles, aveţi mare grijă la caloriile goale, gen zahăr rafinat, băuturi răcoritoare, alimente prăjite şi alte produse alimentare, cum ar fi chips-urile şi biscuiţii, care sunt, cel mai bine, de evitat. Astfel de alimente sunt pline de calorii goale, bogate în kilojouli şi cu un conţinut scăzut de nutrienţi. Înainte de toate, însă, trebuie să ştiţi că fumatul şi alcoolul sunt strict interzise în timpul sarcinii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU