22 Aprilie 2016
1994 accesări
0 comentarii

Această afecţiune se întâlneşte la 3-4% dintre băieţi şi se defineşte prin absenţa uni sau bilaterală a testiculului din scrot. Patologia se întâlneşte foarte des la băieţii născuţi prematur, iar cel care stabileşte diagnosticul este specialistul chirurg pediatru. Intrauterin, testiculul se formează în zona lombară şi apoi, cu ajutorul hormonilor, coboară până în scrot. Deficitul hormonal influenţează negativ acest proces, determinând aceas-tă afecţiune de testicul necoborât.


„Afecţiunea este foarte frecventă, poate chiar banală, dar poate influenţa spermatogeneza, producţia de hormoni masculini precum şi percepţia psihologică asupra propriului corp a copilului şi apoi a adultului. Diagnosticul trebuie stabilit precoce astfel încât, tratamentul să fie aplicat până la vârsta de 18-24 luni. În timp, testiculul necoborât suferă modificări la nivelul structurii şi funcţiei, având ca rezultat scăderea până la dispariţie a spermato-genezei, scăderea sintezei de testo-steron şi posibilita-tea degenerării tu-morale”, a declarat dr. Mihaela Avram, medic specialist Chirur-gie pediatrică.


Testiculul necoborât se tratează chirurgical, dar în anumite cazuri specialiştii pediatri, în colaborare cu medicii endocrinologi apelează la un tratament hormonal, însă, rezultatele favo-rabile sunt obţinute doar în cazurile uşoare ale afecţiunii, când testiculul se află deja în apropierea scrotului.


„Tratamentul chirurgical constă în coborârea şi fixarea testiculului în scrot. În majoritatea cazurilor, este nevoie de o singură etapă.


Rareori nu se poate aduce gonada în scrot şi este nevoie, fie de o fixare în poziţie intermediară, fie de o secţionare iniţială a unor vase mai scurte, urmând ca după circa 6 luni să se reintervină, pentru fixarea definitivă în scrot. În cazuri rare, când structura este macroscopic modificată, este nevoie şi de o biopsie testiculară”, precizează specialistul.


Intervenţia chirurgicală durează în jur de o oră şi jumătate şi se efectuează sub anestezie ge-nerală. Copilul poate pleca acasă în aceeaşi zi sau a doua zi după intervenţie. În unele situaţii spe-ciale, când testiculul nu poate fi coborât, medicii recurg la extirparea acestuia.

Taguri articol: diagnostic hormonal mihaela avram

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU