13 Mai 2020
1155 accesări
0 comentarii

Orice femeie ar trebui să ştie că testul Babeş-Papanicolau i-ar putea salva viaţa, dacă îl face la timp. Specialiştii spun că această testare este o investigaţie de laborator pe care medicii o recomandă pentru a verifica dacă la nivelul colului uterin există leziuni precursoare de cancer sau nu. Acesta poate, de asemenea, să dezvăluie modificări ale celulelor cervicale, care pot degenera mai târziu în cancer.

Nu trebuie să vă speriaţi! Testul Babeş-Papanicolau nu doare, nu durează foarte mult timp şi înlătură temerile că aţi putea suferi de o boală foarte gravă. Recoltarea probei se face fie de către medic, fie de către asistentă, care va utiliza un dispozitiv special, cu ajutorul căruia se vor extrage foarte uşor celulele de pe suprafaţa colului uterin.

În unele situaţii, pacientele simt un mic disconfort, dar acesta este de scurtă durată (3-5 secunde). Imediat după aceea, proba recoltată va fi dusă într-un laborator, unde celulele vor fi examinate la microscop, pentru a vedea dacă acestea sunt normale sau nu.

Potrivit dr. Silvia Izvoranu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, testul Babeş-Papanicolau poate depista celule canceroase sau pe cele care s-ar putea transforma în cancer, numite „precursoare”. La rândul lor, leziunile precursoare pot fi tratate pentru a fi împiedicate să se transforme în cancer. Mai mult decât atât, testul poate descoperi cancerul în stadiile incipiente, când poate fi tratat sau chiar vindecat. Aşa că, dragi femei, mergeţi la medic până când nu este prea târziu! Vă întrebaţi care este vârsta optimă pentru aşa ceva?

Când se repetă procedura

„Recomandarea pentru testarea Babeş-Papanicolau începe de la vârsta de 21 de ani. După împlinirea vârstei de 30 de ani, medicul specialist ar putea sugera efectuarea suplimentară a unui alt test, HPV (Human Papilloma Virus). În ce constă pregătirea pentru efectuarea testului?

Pacienta nu trebuie să facă nimic special. Deşi până de curând nu era recomandată activitatea sexuală cu 24-48 de ore înaintea testării, s-a dovedit că testele au evoluat şi nu sunt impuse condiţii.

De regulă, testul trebuie făcut la fiecare trei ani, dacă vă încadraţi în categoria de vârstă 21 - 29 de ani. Pentru categoria de vârstă 30 de ani sau mai mult, acesta se face la trei ani sau se merge pe o combinaţie de test Papanicolau şi HPV la fiecare cinci ani. Femeile care au deja 65 de ani sau depăşesc această vârstă pot întrerupe testarea dacă au efectuat-o în mod regulat până la împlinirea vârste amintite ori dacă au avut trei teste cu rezultate normale sau două teste Papanicolau şi HPV combinate, cu rezultate normale în ultimii zece ani”, a explicat dr. Silvia Izvoranu.

Medicul a precizat că, în cazul unui rezultat nedorit, se poate repeta testarea sau se poate efectua o colposcopie, o altă metodă neinvazivă de investigare a mucoasei colului uterin şi a mucoasei vaginale. De asemenea, procedura se repetă dacă se confirmă diagnosticul de cancer de col uterin sau prezenţa unor leziuni precursoare, dar, evident, diagnosticarea timpurie creşte şansele de vindecare.

XXX

Aşadar, nu vă neglijaţi sănătatea şi programaţi-vă pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau, mai ales dacă nu aţi fost testată niciodată sau dacă au trecut mai mult de trei ani de la cea mai recentă testare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU