26 Iulie 2016
4486 accesări
0 comentarii

De multe ori cheltuim sume mari de bani, dar şi mult timp, pentru a ajunge la un diagnostic corect. În ceea ce priveşte alergiile alimentare, acestea sunt şi mai greu de diagnosticat, pentru că există anumite alergii ale căror simptome apar cu întârziere şi nu imediat după ingerarea alimentului problemă.

În prezent, cauzele multora dintre afecţiunile cronice nu sunt încă clare, spun specialiştii. Multe dintre aceste boli implică procese inflamatorii cronice, care, potrivit dezbaterilor ştiinţifice cu-rente, pot fi cauzate inclusiv de anumite alimente. Simptome precum balonare, flatulenţă, constipaţie, diaree, colon iritabil, variaţii mari de greutate, obezitate, dureri persistente de cap, migrene, dureri articulare, oboseală instalată după mese, epuizare, eritem, diferite eczeme recurente ori dermatită atopică, pot fi indicii ale influenţei alimentelor în declan-şarea unor tulburări cronice.

„Inflamaţia cronică apare doar în condiţiile în care anumiţi anticorpi sunt prezenţi în organism. Identificând clar respectivii anticorpi, avem o indicaţie a unei reacţii imunologice la acele ali-mente care sunt cauza proceselor inflamatorii. Cu alte cuvinte, o reacţie alergică a organismului poate declanşa un proces inflamator cronic. O asemenea reacţie alergică se numeşte alergie alimentară de tip III, sau alergie alimentară întârziată. Este foarte importantă înţelegerea diferenţei dintre o alergie alimentară clasică de tip I şi o alergie alimentară de tip III”, precizează specialiştii Centrului medical Iowemed.

Cum se diferenţiază alergiile

Potrivit medicilor, o alergie alimentară de tip I este caracterizată de apariţia imediată a unor reacţii severe ca: umflarea buzelor şi a gâtului, dispnee, atacuri de strănut şi erupţii pe piele. Reacţia apare la scurt timp după ingerarea alimentului declanşator şi astfel, identificarea acestui tip de alergie este relativ uşoară. Spre deosebire de alergia de tip I, simptomele alergiilor alimentare de tip III sunt foarte diverse şi adesea apar doar la câteva ore sau chiar zile de la consumarea alimentului respectiv.

„Dacă există suspiciunea că o alergie alimentară ar putea fi cauza problemelor de sănătate, efectuarea unei analize de sânge ar putea aduce informaţii importante în această privinţă. În alergia alimentară de tip III, corpul produce anticorpi IgG. Detectarea anticorpilor se face prin analiza sângelui. Proba de sânge este analizată pentru identificarea şi titrarea anticorpilor specifici IgG la alimente, prezenţi în sânge. Pentru a identifica alimentul sau alimentele declanşatoare, este ideală testarea unui număr mare de alimente pentru IgG, pentru a nu le scăpa din vedere pe cele importante”, ne sfătuiesc medicii specialişti.

Testul Imupro 300

Centrul medical Iowemed pune la dispoziţie efectuarea testului Imunopro 300, care se realizează în Germania, iar rezultatul se primeşte în aproximativ două săptămâni. Testul Imupro 300 este o analiză de sânge capabilă să detec-teze anticorpii de tip IgG la aproximativ 300 de alimente sau componente alimentare. Analiza de sânge determină doar alimentele la care anticorpii IgG sunt prezenţi în organism. Această informaţie permite modificarea dietei în vederea evitării tuturor acestor alimente. Numai atunci, conexiunea posibilă între boala cronică şi alimentele respective poate fi demonstrată.

Este important de reţinut că testul Imupro 300 nu testează alergia alimentară de tip I şi nici intoleranţa la lactoză, fructoză sau histamină, care au alte mecanisme de reacţie.

v v v

Specialiştii Centrului medical Iowemed vă stau la dispoziţie, pentru mai multe informaţii, la numărul de telefon 0752.261.440.

Taguri articol: stiri medicale stil de viaţă alergii

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU