08 Iulie 2017
1235 accesări
0 comentarii

Transpiraţia este un fenomen normal prin care organismul uman îşi reglează temperatura şi cu ajutorul căreia o parte din toxine se elimină prin piele. Transpirăm mai intens în zonele în care există o densitate mai mare a glandelor sudoripare: axile, palme şi tălpi.

Transpiraţia excesivă (hiperhidroza sau hipersudoraţia) se manifestă cu precădere în sezonul cald, dar la unele persoane poate fi prezentă pe tot parcursul anului. Afectează axilele, palmele, tălpile, faţa şi toracele, însă vara este prezentă, la anumite persoane, pe suprafaţa întregului corp. Persoanele afectate se confruntă, deseori, cu situaţii stânjenitoare, anxietate, scăderea încrederii de sine şi lipsa de socializare.

„Cauzele transpiraţiei excesive sunt: stresul, anxietatea, emoţiile puternice, efortul fizic susţinut, episoadele febrile, consumul de cofeină, nicotină, alcool sau al anumitor medicamente, obezitatea, unele afecţiuni, precum diabetul, afecţiunile tiroidiene, modificările hormonale corelate cu ciclul menstrual sau perioada de menopauză.

Transpiraţia excesivă poate prevesti incidenţa unui infarct miocardic sau a unor forme de cancer, cum sunt limfoamele”, explică dr. Mărioara Axinciuc, medic primar dermato-venerice,competenţă dermatocosmetică, MEDSTAR General Hospital.

Când este bine să mergi la medic

În cazul transpiraţiei excesive, trebuie să se meargă la medic în următoarele cazuri: dacă vă treziţi cu transpiraţie rece sau dacă găsiţi perna sau cearceafurile ude; dacă transpiraţi pe suprafaţa întregului corp; dacă observaţi că sunteţi transpirat doar pe o parte a corpului (ex: o singură axilă); în cazul în care cantitatea de transpiraţie este, brusc, mult mai mare; dacă sesizaţi că transpiraţi excesiv, atunci când sunteţi la vârsta mijlocie; în cazul în care a început, după ce aţi luat un nou medicament; dacă e însoţită de oboseală, insomnie sau tuse.

„Prima etapă a tratamentului constă într-o anamneză riguroasă şi un examen clinic, efectuate de către medic, pentru a identifica situaţiile care provoacă transpiraţia în exces, zonele unde se manifestă, dar şi investigaţii de laborator sau consulturi interdisciplinare (endocrinologie, psihiatrie). Este necesară menţinerea unei igiene corporale riguroase, prin spălarea zilnică a corpului cu apă şi săpun antibacterian, dacă hiperhidroza este însoţită de afecţiuni micotice, dacă nu, săpunuri cu glicerină”, explică medicul specialist.

De asemenea, este necesară aplicarea deodorantelor antiperspirante, fără alcool, în zona axilară, sau folosirea unor unguente, pe bază de sulfat de zinc, sau a pudrei de talc. Totodată, a se evite stresul şi oboseala şi să se folosească încălţăminte şi îmbrăcăminte lejeră, din materiale naturale, ce nu sunt iritante şi asigură o ventilare normală a pielii. Evitaţi alimentele picante, cu miros puternic (ceapă, usturoi), cofeina şi alcoolul. Hiperhidroza nu poate fi tratată definitiv prin niciun medicament cunoscut, de uz extern sau intern.

Metode de tratament

Există două tipuri de produse eficiente împotriva transpiraţiei: deodorantul şi antiperspirantul. Ultimul are rolul de a preveni procesul de transpiraţie, cu ajutorul unor ingrediente, precum sărurile de aluminiu şi zirconiu, care împiedică activitatea glandelor sudoripare aflate sub braţe.

„Tratamentele generalesunt utilizate rar, din cauza efectelor adverse. Tratamentul cu toxina botulinică implică injecţii locale, destul de dureroase, sau anestezie în profunzime, iar durata acţiunii acestora este de 3-6 luni. Se utilizează în hiperhidroza axilară foarte severă, într-un cadru medical specializat, costurile fiind destul de ridicate. Prin iontoforeză, se transmite în piele un curent electric foarte slab. Echipamentul este prevăzut pentru a trata palmele, tălpile şi axilele. Metoda chirurgicală este rar folosită”, informează dr. Axinciuc.

De cele mai multe ori, transpiraţia excesivă afectează serios calitatea vieţii pacientului, cauzând probleme de integrare în mediul social, punându-l în situaţii jenante în colectivităţi şi cauzând stres şi emoţii suplimentare (care pot înrăutăţi transpiratia). Hiperhidroza palmo-plantară poate determina iritarea zonei respective, iar cea axilară poate fi foarte urât mirositoare.

Pentru programări, consultaţii de specialitate şi consiliere, apelaţi numerele de telefon ale MEDSTAR, 0241.638.251, 0722.574.250, 0241.940.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU