11 Septembrie 2019
802 accesări
0 comentarii

Sunt persoane care, orice ar face, transpiră foarte puternic, degajând un miros deranjant pentru toţi cei din jur. Această transpiraţie abundentă poartă şi denumirea de hiperhidroză şi este, de fapt, o afecțiune care se manifestă printr-o secreție anormală a glandelor sudoripare.

Specialiştii spun că foarte mulţi oameni suferă de pe urma transpirației excesive. Ei consideră că hiperhidroza poate fi cauzată de stres, dereglări hormonale, obezitate, fumat, alimentație necorespunzătoare etc. Tocmai de aceea, nu se recomandă niciodată folosirea deodorantelor care doar maschează efectele afecţiunii.

Soluţia optimă ar fi utilizarea unui antiperspirant care să o elimine pe termen lung. Totodată, în cazul unei hiperhidroze uşoare, pot fi aplicate local diferite loţiuni, pudre sau spray-uri care să atenueze neplăcerile provocate de mirositoarea transpiraţie.

Desigur, în cazuri extreme, se poate apela la injectarea toxinei botulinice, aceasta având rolul de a bloca acţiunea glandelor sudoripare în zonele problemă. Medicii spun că, totuşi, efectul injecţiilor cu botox ar dispărea în câteva luni, motiv pentru care tratamentul trebuie repetat.

Potrivit dr. Irena Smadea, medic specialist dermatolog, pentru a scăpa de supărătoarea transpiraţie, mai există o soluţie, respectiv tratamentul cu iontoforeză, care constă în aplicarea unui curent electric de intensitate scăzută în băi de apă, acesta fiind eficient în proporție de 75% dintre cazuri.

Procedura nu vindecă hiperhidroza

„Tratamentul este recomandat pacienților care nu au răspuns la antiperspirante pe bază de clorură de aluminiu. În acelaşi timp, iontoforeza este o alternativă mai puțin costisitoare, comparativ cu injectările cu toxină botulinică, la nivelul axilelor. De subliniat că injectările cu toxină botulinică la nivelul palmelor şi tălpilor se face exclusiv sub anestezie totală, deoarece sunt foarte dureroase. În concluzie, iontoforeza este soluția pentru transpirația excesivă de la nivelul palmelor, inclusiv în cazul elevilor care nu-și pot efectua temele sau susține examenele în condiții optime”, arată medicul.

Dr. Smadea este de părere că procedura nu vindecă hiperhidroza, ci asigură mai degrabă o îmbunătățire progresivă după 7-15 ședințe, fiecare ședință durând 15 minute, după care se mențin rezultatele cu 1-2 ședințe pe săptămână, apoi 1-2 ședințe lunare. Specialistul susţine că

iontoforeza este o metodă rapidă și eficientă pentru tratamentul hiperhidrozei primare, neasociată cu alte boli neurologice, endocrine sau tulburări psihologice.

Ca efecte secundare pot apărea, însă, uscăciunea mâinilor, picioarelor sau axilelor, roșeața locală, iritația, dar şi senzația de înțepătură locală, care nu ţine mult timp. De reţinut: tratamentul nu este recomandat absolut deloc pacienților cu stimulator cardiac-pacemaker, gravidelor, persoanelor cu plăci sau șuruburi după chirurgie osoasă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU