18 Iunie 2020
613 accesări
0 comentarii

Sursa Techinfus

Sursa Techinfus

Onicomicoza este o afecțiune cronică a unghiilor, care afectează aproape jumătate dintre persoanele vârstnice. De cele mai multe ori, aceasta apare în urma invaziei cu fungi a unghiilor de la mâini sau de la picioare.

Dacă, însă, rezultatul analizelor la această ciupercă este negativ, există alte boli care au aceeași simptomatologie.

Potrivit dr. Ancuța Proca, acest tip de infecție fungică se transmite fie prin contact direct, fie indirect, de pe suprafețe contaminate (podele, bazine de înot, saune), prin folosirea unor obiecte și articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, prosoape sau lenjerii de pat, dar și obiecte folosite în igiena personală, cum sunt ustensilele pentru manichiură și pedichiură.

„Persoanele predispuse la acest tip de infecție sunt, în general, de sex masculin, şi mai ales pacienți care au probleme cu circulația periferică sau un sistem imun deficitar (HIV, diabet zaharat sau cancer) și cei aflați sub corticoterapie sau alt tratament imuno-supresor (de acceptare a unui transplant)”, a explicat dermatologul.

Factorii care favorizează extinderea micozei la celelalte unghii și întrețin infecția sunt: încălțămintea strâmtă sau pantofii sintetici, care produc o transpirație excesivă, lezarea unghiei și a patului unghial (traumatisme, unghie încarnată, tăierea frecventă a unghiilor), aplicarea unghiilor artificiale, apariția afecțiunii denumite popular ciuperca sportivului sau piciorul atletului). La acestea se adaugă condițiile de viață și muncă ce mențin mâinile umede, dar și fumatul.

Diagnosticul se pune în urma unui examen micologic. În cazul în care acesta are un rezultat pozitiv, infecția va fi tratată corespunzător de către medicul dermatolog, asta până la creșterea unei unghii complet sănătoase. În lipsa tratamentului, infecția tinde însă să se agraveze, extinzându-se la toate unghiile și la țesuturile periunghiale. Tratamentul în stadii incipiente este recomandat, deoarece crește șansa eradicării infecției.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU