13 Iulie 2016
3329 accesări
0 comentarii

Printre cele mai vechi probleme de coagulare a sângelui se află trombofilia. Această afecţiune, caracterizată prin coagularea sângelui în exces, poate afecta grav starea de sănătate, ba mai mult, poate ameninţa viaţa.

În ultimii ani, dezvoltarea testelor de laborator specifice a făcut ca trombofilia să fie cunoscută şi înţeleasă mai bine de către medicii spe-cialişti. În unele cazuri, sângele se poate coagula anormal. Această coagulare accentuată a sângelui este denumită trombofilie.

Afecţiunea poate fi ereditară sau dobândită. Cea dintâi, moştenită pe linie genetică, poate persista toată viaţa, în schimb trombofilia dobândită este favorizată de anumite condiţii şi poate apărea în orice perioadă a vieţii. Aceasta poate fi cauzată de afecţiuni ca: sindrom nefrotic, boli inflamatorii ale intestinului, insuficienţă venoasă cronică, lupus eritematos, boli neoplazice etc., dar poate apărea şi la persoanele obeze, fumătoare, care folosesc pe o perioadă îndelungată anticoncepţionale orale, în urma unor traumatisme severe urmate de imobilizare prelungită, precum şi în timpul unei sarcini.

De foarte multe ori, această afecţiune este asimptomatică, aşa că majoritatea persoanelor care suferă de această boală nu ştiu de existenţa ei.

„Atunci când apar cheagurile de sânge - tromboză venoasă profundă, tromboembolie pulmonară, tromboză periferică - simptomele sunt variate, în funcţie de localizarea cheagului şi pot include durere locală, edem, dispnee, durere precordială, lipotimie până la comă şi deces”, explică dr. Mihaela Dobre, specialist obstetrică şi ginecologie.

Manifestări în sarcină

Trombofilia poate apărea în sarcină având o serie de manifestări care pot constitui impedimente reale pentru femeia însărcinată. În cazul femeilor însărcinate care au trombofilie, manifestările pot fi legate de apariţia cheagurilor de sânge care pot afecta vascularizaţia, deci hrănirea organelor genitale interne.

„Trombofilia poate duce la avorturi, sarcini oprite în evoluţie, naştere prematură, preeclampsie, hipotrofie fetală, moartea fătului şi multe alte probleme se pot desprinde de aici”, adaugă specialistul.

Predispoziţia pentru această boală este greu de identificat, spun specialiştii.

„Se recomandă efectuarea testelor de laborator pacientelor care au suferit de tromboembolie la vârste tinere sau care au în familie astfel de cazuri, precum şi pacientelor care au suferit pierderi de sarcină, în repetate rânduri”, mai spune medicul specialist.

Tratamentul practicat în tratarea acestei afecţiuni include anticoa-gulante şi doze mici de aspirină. Orice formă de tratament trebuie stabilită de medicul hematolog, iar persoanele afectate trebuie să fie supravegheate, în permanenţă. Acestea trebuie să facă, periodic, teste de coagulare a sângelui. Dacă de această afecţiune suferă o fe-meie însărcinată, aceasta trebuie să fie monitorizată de un medic ginecolog, potrivit metodelor care se practică pe perioada sarcinii.

Taguri articol: boli şi afecţiuni trombofilia sarcina

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU