Sursa Galenus

Sursa Galenus
10 Iunie 2020
637 accesări
0 comentarii

Vă întrebaţi ce ascund afecţiunile oculare şi dacă acestea sunt mai frecvente în sezonul cald? În general, a precizat dr. Nina Cojocaru, vara ne confruntăm cu o serie de afecţiuni oculare.

„De foarte multe ori, afecţiunile resimţite la nivelul ochilor sunt mult mai des întâlnite în acest anotimp, vara, şi mai puţin în celelalte trei. Am putea spune chiar că vara este un sezon mai delicat pentru ochi, mai ales din cauza multitudinii de factori care pot duce la apariţia afecţiunilor oculare. Ca urmare, în lunile iunie, iulie şi august, apar foarte multe cazuri de conjunctivită, dar şi blefarită, numeroase infecţii şi inflamaţii.

Aşadar, vara ar trebui să acordăm o atenţie sporită şi ochilor, nu doar pielii. Ce trebuie să faceţi pentru a vă proteja ochii vara? În primul rând, nu uitaţi de ochelarii de soare! Apoi, încercaţi să alegeţi cu mare atenţie locurile unde mergeţi la plajă, piscinele şi în mod special prosoapele cu care vă ştergeţi faţa. Apoi, trebuie să nu duceţi mâinile murdare la ochi şi să nu folosiţi decât produse pentru machiaj de bună calitate, pentru că vara transpirăm abundent şi aceste produse pot lua contact mai uşor cu ochiul”, vă sfătuieşte dr. Nina Cojocaru.

În acelaşi timp, vă puteţi confrunta şi cu alte afecţiuni oculare. Spre exemplu, tot vara, este posibil să vi se înroşească globul ocular sau să observaţi mici vase de sânge prezente în ochi. De regulă, aceste vase de sânge devin vizibile la nivelul ochiului atunci când există o inflamaţie sau o infecţie. Din fericire, afecţiunea dispare de la sine, nefiind nevoie de tratament.

Mai grav este cu glaucomul, tăieturile, zgârieturile şi rănile de pe cornee, de obicei fiind necesară intervenţia specialistului. În cazul în care aveţi senzaţia de arsură sau înţepătură în ochi, este clar că aveţi de-a face cu ochi obosiţi sau iritaţi, iar starea poate fi generată de la praf sau fum. Acesta poate fi, de asemenea, un semn de blefarită, o acumulare de bacterii care cauzează mătreaţa, ca nişte fulgi pe pleoape sau ochi uscat, atunci când ochii nu pot produce lacrimi.

Lăcrimarea excesivă, semn că ochii suferă

În sezonul estival pot apărea şi probleme ale corneei, afecţiune cunoscută sub numele de keratită. Medicul a mai spus că o altă boală oculară este conjunctivita, aceasta apărând în momentul în care lacrimile şi secreţiile se usucă. Aceasta poate lăsa o crustă lipicioasă pe pleoape sau pe gene, în general dimineaţa.

„Dacă observaţi că există o cantitate de crustă ori că aceasta îşi schimbă culoarea şi este galbenă sau verzuie ori sunt prezente şi alte simptome, apelaţi un medic; conjunctivita este contagioasă şi o veţi transmite şi altor persoane”, a explicat dr. Nina Cojocaru.

Dacă v-aţi trezit cu ochii umflaţi, iar situaţia se repetă, sunaţi-vă medicul. Puteţi încerca să vă daţi seama ce anume v-a cauzat umflarea ochilor, dar cauzele pot fi nenumărate, de la alergii, conjunctivită sau o altă infecţie sau inflamaţie, până la răni pe cornee. În cazuri rare, pot fi probleme tiroidiene. Deseori, umflarea dispare de la sine, dar, dacă durează mai mult de o zi sau dacă aveţi probleme cu vederea, mergeți la medic.

Tot vara se poate întâmpla ca ochii să vă lăcrimeze mai mult. Cu toţii ştim că lacrimile sunt un lucru bun, pentru că ne ţin ochii umezi şi ajută la înlăturarea corpurilor străine. Totuşi, când aveţi ochii umezi pentru prea mult timp, înseamnă că secreţia lacrimală este abundentă ori că nu se scurge unde trebuie. În astfel de situaţii, ar putea fi vorba despre o infecţie, o leziune sau canelele lacrimale sunt blocate. Dacă simţiţi durere, aveţi senzaţia de corp străin în ochi ori vederea vă este afectată, este cazul, de asemenea, să mergeţi la oftalmolog.

Un alt semn de îngrijorare este atunci când globul ocular (partea albă) devine galben. Dacă ochii au devenit galbeni, este clar că aveţi icter. Această boală hepatică poate fi rezultatul hepatitei, abuzului de alcool, calculi biliari şi, rareori, cancer. Desigur, există şi anumite proeminenţe gălbui asociate cu un nivel crescut al colesterolului, dar această afecţiune nu are caracter evolutiv şi nu necesită tratament decât dacă vă afectează vederea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU