09 Octombrie 2019
939 accesări
0 comentarii

Orice femeie însărcinată ar trebui să se testeze pentru infecţia cu Toxoplasma Gondii, pentru că aceasta poate fi o infecţie extrem de periculoasă pentru făt. Potrivit dr. Mihaela Peţeanu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, aceasta se poate trata chiar şi în timpul sarcinii, aşa că nu ezitaţi să mergeţi la medic!

Înainte de toate, însă, infecţia poate fi prevenită prin respectarea unor reguli simple.


„Toxoplasmoza este o boală infecţioasă cauzată de către un parazit numit Toxoplasma Gondii. Pot găzdui ocazional parazitul toate animalele cu sânge cald (inclusiv oamenii şi animalele domestice), dar principala purtătoare a bolii este pisica. Pentru un adult sănătos şi imunocompetent (respectiv cu imunitate adecvată), infecţia cu acest parazit nu prezintă mare importanţă, majoritatea cazurilor de infecţie fiind asimptomatice. Uneori pot să apară simptome mai mult sau mai puţin specifice, dintre care limfadenopatia (umflarea ganglionilor limfatici), durere de cap, greaţa, oboseala, febra, durerile musculare, iritaţia faringo-laringiană etc. Formele grave la adulţii competenţi imunologic sunt, însă, extrem de rare”, a explicat dr. Mihaela Peţeanu.


Medicul a adăugat că, în cazul persoanelor la care imunitatea este scăzută, cum ar fi gravidele, bolnavii de cancer, SIDA, ori cei cu lupus eritematos sistemic, infecţia poate duce la complicaţii grave.
În ceea ce priveşte gravidele, la ele, infecţia se poate transmite fătului.
Specialistul se transmite la om prin trei căi principale. În primul rând, boala se poate contacta prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, în special cea de porc, oaie şi vânat, sau de alimente care au venit în contact cu carnea crudă.

O altă cale de transmitere este prin grădinărit, consumul de fructe şi legume nespălate sau apă nefiltrată (se produce astfel ingestia chistelor de Toxoplasma Gondii pe care pisicile le-au eliminat prin fecalele lor şi care au ajuns în praful din grădină, de pe fructe, legume, în apă etc.).

Aşa cum era de aşteptat, îmbolnăvirea se poate produce transplacentar, de la mamă la făt. Oricum, riscul general pentru ca o femeie să facă în timpul sarcinii o infecţie acută cu Toxoplasma Gondii este cuprins între 20 şi 50%. Diferenţele apar din cauza variatelor condiţii socio-culturale şi geografice (obiceiuri alimentare, educaţie, animalele din regiune, temperatură etc.).

Infecţia se transmite şi de la mamă la făt


Spre exemplu, la organismele imunocompetente (cele care se apără bine împotriva infecţiilor în general), infecţia cu Toxoplasma Gondii este urmată, în majoritatea cazurilor, de obţinerea imunităţii definitive. Acesta este mecanismul prin care este împiedicată transmiterea infecţiei cu Toxoplasma Gondii la făt, dacă infecţia primară survine cu cel puţin patru luni înainte de momentul concepţiei (anticorpii IgG traversează placenta şi protejează şi fătul de infecţie).
„Excepţia o constituie femeile imunodeprimate (care nu se apără bine împotriva infecţiilor de orice fel), care au lupus eritematos sistemic sau SIDA, la care transmiterea congenitală a fost întâlnită deşi expunerea la parazit avusese loc cu mai mult timp înainte de concepţie. Totuşi, dacă infecţia cu Toxoplasma Gondii a fost contractată în timpul sarcinii, parazitul poate fi transmis la făt chiar şi de către femeile imunocompetente. Mecanismul probabil al transmiterii implică trecerea parazitului în sânge şi apoi la făt prin intermediul placentei. Mai grav este că toxoplasmoza congenitală poate duce la avort, la anomalii fetale (hidrocefalie, calcificări intracraniene, microcefalie, întârziere a dezvoltării fetale, ascită sau hepatosplenomegalie), la moartea fătului sau a nou-născutului, la diverse sechele post-natale chiar dacă boala s-a vindecat”, a adăugat dr. Mihaela Peţeanu.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU