21 Februarie 2018
1458 accesări
0 comentarii

Ultimele studii ale specialiştilor arată că, în judeţul Constanţa şi nu numai, prevalenţa infecţiei cu virusul hepatic a ajuns la aproximativ 7% din populaţie. De aceea, reprezentanţii Fundaţiei Baylor Marea Neagră le oferă localnicilor posibilitatea de a fi nu numai consultaţi, dar şi testaţi rapid şi în mod gratuit pentru hepatitele virale B şi C.

Medicii trag un semnal de alarmă referitor la transmiterea infecţiilor hepatice virale, care se face mai uşor decât transmiterea HIV.

„Mai multe persoane sunt infectate cu virusurile hepatitelor decât cele care suferă de cancer sau de infecţie cu HIV, iar majoritatea nu ştiu că sunt infectate. Din experienţa programului nostru de testare, am observat că, dintre persoanele care vin la testare într-o singură lună la cabinetele noastre, 6% au rezultate reactive care se confirmă cu virusul hepatitic B, 3% au rezultate pozitive pentru anticorpi de hepatită C şi 0.1% sunt infectate cu HIV”, au precizat specialiştii „Baylor”.

Aşa că populaţia trebuie să devină conştientă de faptul că îmbolnăvirile se pot produce foarte uşor, deci trebuie să încercaţi să vă faceţi timp pentru sănătatea dumneavoastră.

În plus, pentru a veni în ajutorul constănţenilor, centrele „Baylor” din Constanţa şi Tulcea fac şi programări online, iar dacă testele sunt reactive, bolnavii vor primi ajutor, pentru a şti cum pot fi îngrijiţi şi trataţi.

„Hepatita semnifică o afectare a ficatului care este caracterizată prin prezenţa celulelor inflamatorii în ţesutul hepatic. Afecţiunea se poate vindeca de la sine sau poate progresa către distrugerea ficatului. Boala este acută atunci când durează mai puţin de şase luni şi cronică atunci când persistă mai mult. Grupul de viruşi hepatici cauzează cele mai multe situaţii de boală, însă hepatita poate fi produsă şi de toxine (cum ar fi cele din alcool) sau de alte infecţii şi tulburări autoimune. De asemenea, aceasta poate avea o evoluţie subclinică, atunci când persoana nu se simte bolnavă. Totuşi, pacientul se simte rău (devine simptomatic) atunci când boala afectează funcţionarea ficatului (legată de îndepărtarea substanţelor toxice din corp, controlarea compoziţiei sângelui sau producerea de bilă pentru digestie)”, au explicat medicii.

XXX

Virusurile hepatice au fost notate alfabetic de la A la G, cu diferenţe notabile între ele: virusurile A şi E se transmit pe cale fecal-orală şi de regulă sunt boli acute care nu se cronicizează. Hepatitele B, C, D şi G se transmit prin fluide biologice şi au potenţial crescut de cronicizare.

Spre exemplu, în cazul hepatitei C este important de ştiut că nu toate persoanele infectate vor dezvolta hepatita cronică. Totuşi, 85% dintre persoane vor dezvolta hepatita cronică, iar dintre aceştia 17% vor evolua spre ciroza hepatică, iar 2% spre cancer hepatic.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU