În ultimii ani, au apărut o mulţime de variante de îndepărtare a părului nedorit, iar pe măsură ce tehnologia răspunde tot mai mult nevoilor unei femei moderne, metodele tradiţionale de eliminare a părului nedorit au fost înlocuite de epilarea definitivă. În prezent, pe piaţa din România există o multitudine de metode pentru a scăpa definitiv de părul din diverse zone ale corpului.
Poate aţi auzit, deja, despre epilarea ShR, E-Light, IPL, SPL sau Laser şi v-aţi întrebat care este diferenţa între toate aceste proceduri.
Cerasela Brumă, de la clinica „Cerasela Brumă Beauty Clinic”, susţine că epilarea cu laser utilizează o tehnică de mişcare rapidă pulsatorie, care vizează selectiv melanina din foliculul de păr, pentru a distruge celulele care îl produc. Practic, impulsurile mai mici de energie protejează pielea, iar capul laserului, graţie funcţiei de criogenare, face ca durerea să fie practic inexistentă. Această procedură este recomandată pentru toate tipurile de piele, chiar şi pentru cele mai întunecate sau îmbătrânite.
De asemenea, cu ajutorul laserului se pot efectua şi tratamente faciale de îndepărtare a părului, nu doar corporale, epilarea mustăţii fiind o procedură tot mai cerută de către cliente.
Laser sau IPL?
Epilarea cu laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation - Amplificarea Luminii prin Emisia de Raze Stimulate) şi cea
IPL (Intense Pulsed Light - lumina intens pulsată) sunt deseori confundate, însă aceste două metode diferă din foarte multe puncte de vedere, pornind de la preţ şi până la eficienţă.
Diferenţa este că procedura IPL se bazează pe unde care distribuie energia fără un focus fixat, nefiind absorbită la fel de bine de melanină, ca în cazul laserului.
„Rezultatele nu sunt la fel de promiţătoare. Mai mult, în cazul epilării IPL, din cauza emiterii energiei pe o suprafaţă mai mare, fără a fi concentrată pe firul de păr, există riscul de arsuri sau depigmentări. În cele mai multe saloane, o să găsiţi tehnologia IPL, pentru că echipamentele sunt mai ieftine, dar trebuie să vă asumaţi că nici rezultatele nu sunt la de fel de uimitoare ca în cazul epilării cu laser”, a explicat specialistul.
Trebuie amintit şi că părul cărunt nu va fi eliminat cu IPL, din cauza lipsei de melanină. IPL, SPL sau E-Light? IPL (Intense Pulsed Light) echivalează cu emiterea unui puls de lumină foarte intens care, absorbit de firele de păr, este condus către rădăcina acestora şi produce arderea lor.
Acest tip de epilare nu produce daune organismului, însă este nevoie de un număr destul de mare de şedinţe pentru ca epilarea să fie una definitivă.
Există efecte secundare în urma epilării definitive?
„Deşi face parte din aceeaşi familie, spre deosebire de IPL, SPL (Square Pulsed Light) este de cinci ori mai eficient, şi asta pentru că este constituit din cinci impulsuri consecutive. Practic, sute de fire de păr sunt astfel anihilate cu fiecare impuls de lumină, căzând în 10-14 zile.
De asemenea, puteţi opta pentru E-Light (Intense Pulsed Light and Radio Frequency), adică o combinaţie între SPL şi radiofrecvenţă bipolară. Aceasta are ca avantaj posibilitatea tratării unor zone extinse, este mai puţin dureroasă şi eliminarea firelor de păr deschise la culoare este mai eficientă. Dezavantajul constă în faptul că, deoarece tratamentul Elight este eficient doar în faza de creştere activă a firului de păr, sunt necesare mai multe şedinţe la intervale de timp de patru sau şase săptămâni”, a subliniat Cerasela Brumă.
În schimb, epilarea ShR (Super Hair Removal) poate fi considerată treapta superioară a epilării IPL. Practic, aceasta îmbină tehnologia laserului cu cea a luminii intens pulsate - IPL. Este un tratament cu minim disconfort, necesită mai puţine şedinţe decât în cazul epilării cu IPL şi SPL, care sunt mai dureroase, făcându-le inadmisibile persoanelor cu toleranţă scăzută la durere.
Un alt efect secundar al epilării definitive cu IPL/SPL, include posibilitatea de hiper-pigmentare a pielii, prezentă la persoanele cu tenul mai închis. Tratamentul ShR poate îndepărta şi cele mai subţiri fire, dar şi cele deschise la culoare, spre deosebire de IPL-ul clasic.
Ultimul tip de epilare definitivă este SPL-ul (Square Pulse Light), care este mult mai eficientă decât IPL, dar mai puţin eficientă decât laserul. Din păcate, nu pot beneficia de epilarea SPL persoanele cu firul de păr blond sau roşcat şi nici persoanele cu pigmentul foarte închis la culoare. În cazul lor, laserul este cel recomandat.