Sursa: Click pentru femei

Sursa: Click pentru femei
08 Aprilie 2020
859 accesări
0 comentarii

Zona Zoster este o infecție virală care afectează cu predilecție pielea adulților.

Specialiștii spun că virusul rămâne inactiv în țesutul nervos al măduvei spinării și creierului pentru ani de zile, până când, sub influența anumitor factori, se reactivează, se multiplică și migrează de la rădăcina nervilor către piele și conferă simptomatologia specifică.

Cauzele reactivării sunt multiple: stresul permanent, bolile cronice ce slăbesc sistemul imunitar, precum SIDA sau cancerul, vârsta înaintată etc. Acest proces se întâmplă la aproximativ 20% din foștii bolnavi de varicelă. La început, pacienții pot prezenta sensibilitate la lumină și dureri de cap, senzație de răceală, dar neînsoțită de febră, probleme cu stomacul.

Pasul următor este reprezentat de o durere, senzație de arsură sau de mâncărime într-o anumită zonă, urmată de apariția urticariei. Cu timpul, urticaria se transformă în bășici pline cu lichid și apoi acoperite de crustă. Între două și patru săptămâni, veziculele se vor vindeca, putând sau nu să lase urme permanente pe piele.

Problema este că, în această perioadă, virusul Zona-Zoster se poate transmite. Pentru a evita acest lucru, veziculele cu lichid trebuie acoperite în permanență cu un material curat și nu trebuie zgâriate.

În general, erupția este pe o singură parte a corpului, pe partea stângă sau dreaptă a toracelui, dar există cazuri când apare pe față, în jurul ochilor sau urechii. În unele cazuri, virusul poate aduce și complicații cum ar fi: infecții oculare ce duc la o vedere diminuată sau chiar la pierderea acesteia, infecții auriculare însoțite de probleme de auz sau echilibru, în cazul în care afecțiunea este cantonată în zona ochiului, respectiv a urechii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU