03 Octombrie 2016
4400 accesări
0 comentarii

Genunchi roşii, umflaţi, dureroşi. Să fie vârsta înaintată, reumatismulsau faptul că se schimbă vremea? Să aplicăm comprese cu apă şi sare,foi de varză sau cartofi cruzi? Clar, nu! Atunci când vorbim despre bursită, lucrurile trebuie tratatecu maximă seriozitate.Lăsaţi în urmă sfaturile băbeşti, căci consultul medical este indispensabil!

Pentru a înţelege ce înseamnă bursita, este necesar să precizăm că bursa este un săculeţ plin cu lichid, ce funcţionează ca suprafaţă de alunecare între diferite ţesuturi ale organismului, pentru a reduce frecarea. Bursele majore sunt poziţionate strategic, adiacent de tendoanele celor mai mari articulaţii: umăr, şold, genunchi, cot. Acolo unde există bursă, există automat şi risc de inflamaţie. Şi odată cu inflamaţia va lua naştere boala numită bursită.

Când ştim că avem bursită

În general, bursita apare pe fondul mişcărilor repetitive şi atunci când se pune presiune excesivă pe o anumită zonă. Acesta este şi motivul pentru care cotul şi genunchiul sunt cel mai des afectate.

În urma inflamaţiei, bursa se umflă, devine rigidă şi nu mai funcţioneazăca o suprafaţă de alunecare între tendoane, muşchi şi oase. Procesul de frecare dintre acestea sporeşte şi apar durerea, senzaţia de tensiune, roşeaţa, căldura şi umflarea zonei cu pricina. Agravarea bursitei vine ca o consecinţă a continuării activităţii care ne-a adus în acest punct.

Lichidul,primul simptom major!Lichidul acumulat la nivel de genunchi trage un semnal de alarmă că o cauză iritativă a „deranjat” acea membrană care îmbracă articulaţia şi de aceea, ca un gest protectiv, genunchiul a produs lichid în exces. De ţinut minte! Luarea din pripă a bolii face front comun cu vindecarea rapidă.


„Cel mai frecvent, bursitele sunt produse de traumatisme, fie că vorbim despre mişcări repetitive, de uzură sau de o poziţie menţinută mult timp. De exemplu, persoanele care stau perioade îndelungate în genunchi - gospodine care curăţă parchetul sau covoarele, grădinari, parchetari etc.- pot prezenta o zonă umflată, dureroasă, roşie, chiar deasupra genunchiului. Bursita poate afecta pe oricine, în principiu fiind afectaţi cei ce efectuează acţiuni repetitive în viaţa de zi cu zi. Persoanele care stau mult timp pe genunchi sunt predispuse la această afecţiune. Deşi se întâmplă mai rar, şi copiii pot suferi de bursită. De aceea, important este ca, atunci când desfăşurăm activităţi ca cele amintite anterior, genunchiul să nu stea direct pe suprafaţa tare, ci să fie pus pe o protecţie, pentru a evita traumatizarea zonei supuse presiunii. Articulaţiile şi zonele de presiune trebuie mereu protejate”, ne-a explicat doctorul Mihai Nicolae, medic primar ortoped, Şeful secţiei Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Municipal Mangalia.


De asemenea, medicul Mihai Nicolae ne-a mai spus că, pentru a confirma un diagnostic corect, ar trebui să solicităm imediat consult medical, pentru că „tratamentul conservator, prin scoaterea lichidului, nu rezolvă problema, ci doar maschează boala, apărând la loc nu după mult timp”.

Operaţia este uneori singura soluţie pentru a elimina o bursă îngroşată care nu s-a ameliorat cu niciun alt tratament.

Dacă fluidul arată semne de infecţie bacteriană, poate fi necesar tratamentul antibiotic.

Durerea se înteţeşte la îngenunchiere şi la mers, dar, spre deosebire de afectarea articulaţiei propriu-zise, permite o mai bună mobilitate articulară. Poate că şi din acest motiv, mulţi bolnavi îşi permit să amâne consultul medicului specialist.

Aşadar, încă de la primele simtome de bursită, apelaţi la ajutorul medicilor şi renunţaţi la leacurile băbeşti de genul foilor de varză. Şi cel mai important: schimbaţi modul de efectuare a activităţilor care au dus la apariţia bursitei!

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Alina Dracopol