18 Februarie 2016
8266 accesări
2 comentarii

Anual, 8.000 de copii sunt internaţi în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Constanţa.
O cifră uriaşă, având în vedere că aceştia sunt trataţi într-o singură secţie cu 75 de paturi. Efortulmedicilor de a gestiona atât de multe cazuri este, desigur, unul lăudabil, însă Constanţa are nevoie de un spital destinat exclusiv îngrijirii copiilor fără doar şi poate.

De ani de zile, medici şi părinţi deopotrivă îşi exprimă nemulţumirea faţă de lipsurile din sistemul sanitar în ce priveşte tratarea copiilor în sistemul de stat. Prea puţini medici, lipsă de medicamente şi materiale sanitare, saloane insuficiente pentru numărul imens de copii internaţi, condiţii proaste de spitalizare.

Deşi eforturile medicilor din singura secţie destinată copiilor din Spitalul Judeţean Constanţa sunt vizibile, numărul pacienţilor rămâne în continuare copleşitor de mare, ca să nu mai vorbim de faptul că, nu de puţine ori, din lipsa aparaturii performante, medicii au abandonat lupta cu boala şi au trimis pacienţii către unităţi sanitare specializate din Bucureşti. Un exemplu de acest fel este şi secţia de O.R.L., unde copiii sunt operaţi după sistemul clasic, unul foarte dureros şi cu o perioadă de recuperare foarte greoaie.

Un alt exemplu, poate mult mai grav, despre care am amintit şi în alte materiale, este cel al oncologiei pediatrice. Constanţa are, din păcate, un singur medic specializat pe hematologie ce tratează 350 de copii cu forme de cancer dintre cele mai severe.

Conducerea spitalului ridică din umeri!

În acest context, conducerea instituţiei sanitare şi-a luat angajamentul, încă din 2015, că şi Constanţa „va intra în rândul lumii” şi că va avea, în cel mult doi ani, un spital materno-infantil care să trateze de la cele mai banale viroze, la cele mai complexe cazuri de chirurgie pediatrică sau cancere la copil.

„Astăzi (n.r. - marţi, 26 mai 2015), am depus o cerere pentru finanţare cu fonduri europene prin ordonatorul nostru de credite, Consiliul Judeţean Constanţa. Ne dorim o construcţie apropiată de clădirea principală a spitalului, pentru a putea avea un culoar de trecere între cele două unităţi sanitare, dar şi pentru a păstra noul centru medical sub tutela noastră. Unitatea sanitară va păstra acelaşi număr de paturi ca secţia actuală, numai că va avea o structură care să încadreze atât neonatologia, cât şi obstetrica şi ginecologia. Cu alte cuvinte, o unitate sanitară care să răspundă nevoilor medicale ale gravidei şi ale copiilor până la 18 ani”, preciza, la acel moment, Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean Constanţa.

Ieri, 17 februarie, punctul de vedere al managerului celei mai mari unităţi sanitare din Constanţa era cu totul altul:

„Deocamdată nu se pot face construcţii noi pe fonduri europene, ci se acceptă doar modernizări ale unor clădiri deja existente. Vom face o subscripţie publică pentru a soluţiona această situaţie”, a precizat Dănuţ Căpăţână. Totodată, managerul scoate din discuţie orice alt corp de clădire existent în administrarea instituţiei pe care o conduce deoarece „aceste clădiri nu au circuite funcţionale şi nu îndeplinesc normele europene pentru a desfăşura orice activitate medicală”.

De precizat este faptul că accesarea fondurilor europene pentru un astfel de proiect din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa stă în mâinile ordonatorului de credite, CJC, după cum a precizat tot managerul spitalului.
„Spitalul nu este o autoritate care să poată accesa fonduri europene, acestea sunt accesate de ordonatorul de credite, adică CJC”.

Taguri articol: bebe copilul spitalul judetean constanta pediatrie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

2 comentarii

18 februarie 2016
Pop Mihai
Oferta:locuri de munca sigur

Oferta locuri de munca sigure! Tot mai multi oameni sunt multumiti, pentru ca oferim imediat contract legal si dovada platii! Primele plati au fost trimise! Seriozitatea noastra este absoluta! NU e vorba despre MLM sau despre joc piramidal! Lucrati 3 ore pe zi ca operator online si castigati 300 dolari lunar! Pentru detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]

18 februarie 2016
ioana
spital constanta

gasesc bani pentru toate prostiile, insa pentru copii niciodata. ce sa faci daca copiii nu voteaza... pacat ca ne chinuim cu ei in jegul de la spitalul judetean

Articol publicat de Andreea Năstase