04 Noiembrie 2015
2268 accesări
0 comentarii

Cancerul gastric este boala care ucide, în fiecare an, 20 de români la 100.000 de locuitori. De obicei, maladia este diagnosticată tardiv, când operaţia este complexă şi presupune multe riscuri, iar speranţa de viaţă scade considerabil. Acesta este motivul pentru care medicii atrag atenţia asupra factorilor de risc şi recomandă o viaţă cât mai echilibrată.

Pentru a reduce riscul îmbolnăvirii, specialiştii arată care sunt principalii factori de risc în apariţia bolii şi cum pot fi evitaţi.

Infecţia cu helicobacter pylori este unul dintre factorii de risc, fiind periculoasă atât pentru apariţia ulcerului gastric, cât şi duodenal. Prezenţa bacteriei în anticorpii din sânge sau în stomac poate fi uşor identificată, astăzi, cu ajutorul unor teste ne-invazive. Tratamentul presupune o cură de antibiotice pe durata a două săptămâni, ce reduce riscul de apariţie a cancerului gastric. „Alimentaţia modernă, abundentă în grăsime, proteine, carne roşie sau afumături, bogată în nitriţi şi nitraţi, dar săracă în fructe, legume şi vitamine, este unanim recunoscută ca predispozantă asupra genezei cancere-lor digestive. La polul opus, o alimentaţie sănătoasă, echilibrată, hipocalorică este un element de protecţie pentru toate tipurile de cancere digestive. Un alt factor declan-şator este operaţia de rezecţie a stomacului, astfel că persoanele care au suferit o astfel de in-tervenţie asupra stomacului prezintă un risc în plus la 10-15 ani pentru apariţia cancerului gastric, din cauza modi-ficărilor induse de dere-glarea circuitului sucurilor digestive.

Aceşti pacienţi sunt sfătuiţi să vină la control endoscopic pentru a descoperi cât mai precoce un eventual cancer gastric.

Dacă unul sau mai mulţi membri ai familiei au fost diagnosticaţi cu cancer de stomac, este cazul ca celelalte rude directe să efectueze un control endoscopic după vârsta de 50 de ani. În acest caz, riscul de a dezvolta cancer gastric este de trei ori mai mare decât riscul populaţiei generale”, a precizat dr. Mihaela Weis, medic specialist medicină internă în cadrul Centrului medical Gastromond.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase