13 Noiembrie 2015
1945 accesări
0 comentarii

Peste un milion de români sunt diagnosticaţi, în prezent, cu boala pulmonară cronică obstructivă, dintre care aproape 150.000 sunt în stadii avansate.

De altfel, ţara noastră ocupă locul al treilea în Europa la mortalitatea prin boala pulmonară cronică obstructivă la bărbaţi. Tocmai din cauza gravităţii acestei boli, anual, pe 16 noiembrie, se sărbătoreşte Ziua mondială de luptă împotriva BPCO. Aceasta are rolul de a conştientiza populaţia privind factorii de risc al BPOC, educarea populaţiei în vederea recunoaşterii simptomelor bolii şi determinarea pacienţilor de a consulta medicul de la primele semne de boală.

Din păcate, aceste semne sunt destul de înşelătoare şi pacientul se poate lăsa păcălit. Uneori, acesta poate simţi că se sufocă, nu are aer, nu poate respira. Alteori tuşeşte şi prezintă mucus în exces. Sau suferă frecvent de infecţii respiratorii.

Diagnosticarea se face prin testul de spirometrie. Medicul specialist poate determina astfel dacă pacientul are sau nu BPOC. Spirometria este un test de respiraţie simplu, care durează doar câteva minute, nu provoacă niciun disconfort şi măsoară cantitatea de aer care circulă prin plămâni.

Renunţaţi la fumat!

După diagnosticare, tot medicul este cel care va indica tratamentul cel mai potrivit pentru a reduce simptomele. Însă medicamentele ajută doar dacă sunt respectate corect şi celelalte indicaţii ale specialistului.


„Profilaxia primară a BPOC are în vedere, în primul rând, renunţarea la fumat, scăderea în greutate, păstrarea unei diete echilibrate, activitate fizică susţinută, evitarea răcelilor şi a gripei şi creşterea rezistenţei la infecţii prin vaccinări, cum ar fi vaccinul antigripal şi antipneumococic, precum şi evitarea noxelor profesionale şi a poluării atmosferice”, explică doctor Loti Popescu, master european pentru Promovarea sănătăţii şi educaţie pentru sănătate şi coordonator în cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică din Constanţa.

Practic, cauza cea mai frecventă a BPOC este fumatul. Aproape toţi bolnavii de BPOC au fumat o lungă perioadă de timp sau încă fumează. Deseori, BPOC este o combinaţie a două boli: bronşita cronică şi emfizemul. Bolnavii pot avea fie bronşită cronică, fie emfizem pulmonar, însă cei mai mulţi dezvoltă o mixtură a celor două boli.

Cum tratăm BPOC

Medicamentele indicate de specialist sunt folosite în special pentru ameliorarea respiraţiei scurtate, pentru controlarea tusei şi a respiraţiei. Se recomandă şi folosirea inhalatoarelor, însă, atenţie, dacă acestea nu sunt utilizate corect nu se obţine întregul beneficiu al medicamentelor. În cazurile mai grave, este posibil să se recomande intervenţia chirurgicală şi chiar transplantul pulmonar.

„Foarte important este ca bolnavul să conştientizeze particularităţile bolii, să evite şi să diminueze factorii de risc, inclusiv infecţiile de întreţinere, cum ar fi sinuzitele, amigdalitele şi vegetaţiile. De asemenea, bolnavul are nevoie, pe lângă suport psiho-social şi de individualizarea educaţiei în funcţie de gravitatea bolii şi de particularităţile fiecărui pacient”, a mai spus dr. Loti Popescu.

Taguri articol: sfatul medicului bpoc loti popescu fumat

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ