13 Noiembrie 2015
1944 accesări
0 comentarii

Anual, sute de constănţeni sunt diagnosticaţi cu diabet. Cu cât acesta este depistat mai din timp, cu atât cresc şansele pacientului de a duce o viaţă normală.
Diabetul este cunoscut ca fiind o boală cronică, în care pacientul prezintă un nivel crescut al glucozei în sânge. Considerată unul dintre principalii carburanţi ai organismului, glucoza în valori cres-cute duce la îmbătrânire mai rapidă, apariţia unor complicaţii precum accidente vasculare, stop cardiac, insuficienţă renală, orbire, leziuni ale tegumentelor.



În prezent, diabetul afectează aproximativ 5 la sută din populaţia adultă a lumii şi provoacă peste 3,5 milioane de decese anual. Se estimează că numărul pacienţilor aproape se va dubla în următorii zece ani. În ţara noastră, în fiecare an, peste 50.000 de persoane sunt diagnosticate cu diabet, iar 5 la sută din români au diabet zaharat confirmat.
Este cunoscut faptul că incidenţa diabetului zaharat a crescut foarte mult în ultimii ani. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a modului de viaţă sedentar, consumului ridicat de alimente procesate, creşterii ratei obezităţii, stresului şi a altor aspecte ale vieţii moderne.
Totodată, metodele de diagnostic actuale aduc la lumină tot mai multe cazuri de diabet. Se estimează însă, că un procent de aproximativ 30% din cazuri rămâne nediagnosticat. O diag-nosticare cât mai precoce reduce frecvenţa complicaţiilor, care, în acest moment, sunt prezente la aproximativ 50% dintre pacienţi.


„Efectuarea glicemiei bazale se recomandă atunci când persoana în cauză întruneşte una sau mai multe condiţii: are vârsta mai mare de 45 de ani, este sedentară, are rude de gradul 1 cu diabet zaharat, a născut un copil cu o greutate mai mare de patru kilograme, suferă de diabet gestaţional, este supraponderală sau obeză, a fost diag-nosticată cu hipertensiune arterială, are colesterolul HDL mai mic de 35 mg/dl sau trigliceride mai mari de 250 mg/dl. La persoanele fără factori de risc, se recomandă efectuarea glicemiei bazale o dată la 5 ani după vârsta de 18 ani şi o dată la 3 ani după vârsta de 45 de ani”

- ne sfătuieşte dr. Monica Grasa, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.



Testarea glicemiei, gratuită, la Constanţa
În fiecare an, pe 14 noiembrie, este sărbătorită Ziua mondială a luptei împotriva diabetului. Astfel, acest prilej este folosit de specialişti pentru sensibilizarea şi educarea persoanelor prin diferite manifestări şi informări vizavi de această boală.
La Constanţa, aniversarea va fi marcată luni, 16 noiembrie, în mai multe licee din municipiu, unde doritorii îşi pot testa gratuit glicemia. Este vorba despre un proiect al Interact Pontus Euxinus, alături de Rotaract Pontus Euxinus şi Asociaţia Sweetland, care se va derula în Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Liceul Teoretic „Ovidius”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Traian”, Colegiul Naţional „George Călinescu”, „Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, dar şi la Universitatea „Ovidius”.
Testul glicemiei va fi efectuat de medici rezidenţi şi studenţi la Facultatea de Medicină. În urma testării, medicii le pot sugera persoanelor a căror glicemie nu se încadrează în limitele normale să consulte un diabetolog sau să îşi stăpânească alimentaţia.

Taguri articol: sfatul medicului boli şi afecţiuni diabet

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ