07 Februarie 2016
4651 accesări
0 comentarii

Termenul de „plasmolifting” ne trimite iniţial cu gândul la tehnicile de înfrumuseţare şi întinerire a pielii. Este vorba despre o metodă de injectare a plasmei trombocitare - supranumită „elixirul natural al tinereţii” - în ţesuturile umane. Plasmolifting-ul dă rezultate uimitoare şi în stomatologie, stând la baza procedurii Plasmodent, ce ajută la tratarea inflamaţiilor gingivale şi prevenirea pierderii consistenţei ţesutului osos.

Ce este plasmolifting

Plasmolifting este o metodă de prelucrare a sângelui pacientului cu ajutorul unui set unic de eprubete biotehnologice vidate şi al unui procedeu special de centrifugare. Se obţine o formă injectabilă de plasmă bogată în trombocite (PRP). Aceasta reprezintă un stimulator biologic foarte eficient în procesele de regenerare, care conţine factori de creştere în concentraţie mare, precum şi enzime, proteine şi vitamine în combinaţie naturală.

Gingii mai sănătoase pentru mai mult timp

Procedura Plasmolifting se utilizează în stomatologie în cazul parodontitei marginale cronice generalizate, gingivitei, parodontitei localizate, alveolitei postextracţionale, periimplantitei, dar şi în profilaxia bolilor parodontale. Plasmolifting stă la baza tehnologiei Plasmodent, procedură aplicată în stomatologie.

„Plasmodent este o procedură unică, fără analog, bazată pe tehnologia terapiei PRP. Ea permite stimularea proceselor de autoregenerare în zonele şi ţesuturile problematice”, declară dr. Cristina Sintea, medic stomatolog. Un scop esenţial al procedurii este restabilirea culorii, formei şi structurii ţesuturilor gingivale. O gingie îngrijită garantează, de altfel, o dantură sănătoasă.

Această procedură este recomandată de medicii dentişti, în condiţiile în care „preparatele medicamentoase antibacteriene şi antiinflamatorii utilizate în stomatologia modernă au o eficienţă redusă, de cele mai multe ori doar reducând inflamaţia şi îmbunătăţind temporar hemodinamica, fără a stimula direct procesele de regenerare”, completează medicul.

Cum funcţionează Plasmolifting în stomatologie

Ţesuturile gingiilor distruse structural au nevoie de un flux constant şi rapid de substanţe hrănitoare şi celule „constructoare”, pentru un efect pronunţat şi de lungă durată.

„Plasma se injectează local în ţesuturile afectate ale gingiilor, în zona unde au fost inserate implanturi, în zonele liftingului sinusal, în alveolele dinţilor extraşi, în zona osteosintezei sau a membranei fixate, în zonele maxilo-faciale ale ţesuturilor moi în timpul proceselor infecţioase şi inflamatorii cronice sau acute”, declară dr. Cristina Sintea.

Datorită factorilor de creştere pe care îi conţine, plasma trombocitară injectată în ţesuturi favorizează formarea capilarelor, normalizează hidrodinamica, respiraţia tisulară şi schimbul de substanţe. De asemenea, are loc procesul de întărire a ţesutului osos, formarea matricei de colagen şi osului, cu participarea proteinelor. Astfel, se activează imunitatea locală.

Multe persoane înţeleg igiena orală exclusiv prin îngrijirea dinţilor, neglijând de cele mai multe ori sănătatea gingiilor. Efectuaţi regulat controale stomatologice, iar dacă aveţi probleme gingivale, nu ezitaţi să le trataţi corespunzător. Sănătatea dinţilor începe de la rădăcină, iar nişte gingii sănătoase garantează un zâmbet frumos şi sănătos.

Taguri articol: sfatul medicului stomatologie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir