21 Decembrie 2015
1944 accesări
0 comentarii

Iarna este anotimpul preferat al copiilor. Părinţii, în schimb, ştiu că iarna aduce cu sine şi răcelile, care nu sunt deloc uşoare atunci când îi afectează pe cei mici. Tratată necorespunzător, o răceală uşoară se poate agrava şi duce la complicaţii serioase.

Majoritatea răcelilor sunt pro-vocate de virusuri. „Dacă există însă o imunitate scăzută, copilul se poate suprainfecta cu microbi”, de-clară conf. univ. dr. Cristina-Maria Mihai, şefa secţiei de Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Simptomele răcelilor la copii variază în funcţie de natura acestora.

„Dacă răceala este provocată de un virus, atunci ea va debuta cu febră, strănut, obstrucţie nazală. Dacă boala este declanşată de microbi, atunci ea va începe cu febră, tuse, respiraţie dificilă, fără a prezenta simptomele unei viroze”, precizează medicul.

Copiii răciţi pot avea şi dureri musculare, îşi pot pierde pofta de mâncare, iar scurgerile nazale, iniţial apoase, pot căpăta o consistenţă groasă şi o culoare galbenă sau verde.

Febra, o complicaţie ce necesită tratament?

Potrivit dr. Cristina-Maria Mihai, „virozele la copii pot fi tratate în mod natural, oferindu-i celui mic multe lichide: ceaiuri, apă, supă”. Totuşi, există cazuri în care răcelile se pot complica, iar febra este un motiv de alarmare pentru majoritatea părinţilor.

„Febra este un mecanism natural de apărare a organismului. În ceea ce priveşte complicaţiile, există mai multe praguri de febră, în funcţie de vârsta copilului. În general, părinţii trebuie să-l supravegheze cu atenţie, mai ales dacă febra atinge valoarea de 38,5 gra-de Celsius”, menţionează medicul.

Dacă se observă alterarea stării generale a copilului, este bine ca părinţii să apeleze la un medic. Potrivit dr. Cristina-Maria Mihai, „există şi cazuri în care copilul depăşeşte vârsta la care ar putea avea convulsii şi tolerează bine febra, iar atunci, medicamentele antitermice nu mai sunt necesare”.

Cât de contagioase sunt răcelile la copii

„Răcelile se iau prin contact direct sau prin inspirarea virusurilor prezente în aer în urma strănutului sau tusei. De asemenea, răceala se poate răspândi şi prin atingerea gurii sau nasului după ce a fost atinsă o suprafaţă contaminată cu un virus”, declară medicul.

Răcelile sunt extrem de contagioase în primele două-patru zile după apariţia simptomelor şi pot rămâne aşa până la trei săptămâni. De aceea, medicii recomandă ca, în perioada contagioasă, cei mici să evite colectivităţile mari şi spaţiile populate, cum ar fi mall-urile.

De asemenea, pentru a preveni contaminarea şi răspândirea bolii, „este foarte important ca adulţii să se spele pe mâini cât mai des şi să-i înveţe şi pe copiii lor să le urmeze exemplul”, recomandă pediatrul.

Cum puteţi feri copiii de răceli

În colectivităţi, copiii ar trebui să păstreze distanţa faţă de o persoană răcită, să se spele pe mâini, mai ales după suflarea nasului, să-şi acopere nasul şi gura atunci când strănută sau tuşesc, pentru a preveni răspândirea microbilor.

De asemenea, aceştia trebuie învăţaţi să evite folosirea aceloraşi tacâmuri sau prosoape cu persoanele răcite şi să nu atingă şerveţelele acestora.

Mulţi părinţi cred că, dacă îi îmbracă pe cei mici mai gros decât trebuie, aceştia nu vor mai răci, ceea ce este fals. „Copiii nu trebuie îmbrăcaţi foarte gros atunci când nu este cazul. Părinţii trebuie să-şi îmbrace copiii în funcţie de cum se îmbracă ei înşişi”, declară dr. Cristina-Maria Mihai.

Taguri articol: sfatul medicului copilul raceala si gripa

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir