16 Iunie 2016
6273 accesări
0 comentarii

Iată o întrebare cu care, poate, mulţi dintre părinţii care citesc aceste rânduri s-au confruntat deja. Pe parcursul articolului vom încerca să facem un pic de lumină în acest subiect relativ nou, atât pentru părinţi, cât şi pentru o parte a personalului medical.


Prima întrebare ce necesită răspuns ar fi: „Ce este, de fapt, neurologia pediatrică?”.
Ei bine, conform definiţiei, „neurologia pediatrică este o ramură a medicinii care se ocupă cu diagnosticarea şi tratarea problemelor neurologice la copii”. După cum puteţi observa, această definiţie nu ne lămureşte foarte bine căror copii li se adresează specialitatea.


Neurologia pediatrică s-a dezvoltat ca o specialitate de sine stătătoare care tratează bolile nervoase specifice copilului şi adolescentului. Pe această listă se găsesc următoarele afecţiuni: epi-lepsia cu multiplele ei forme (incluzând aici şi convulsiile febrile), cefaleea, paraliziile cerebrale, sindroamele neurocutanate (neurofibromatoza, scleroza tuberoasă), malformaţiile cerebrale, medulare şi craniene, patologia vasculară cerebrală (malformaţii vasculare, ocluzii arteriale, tromboze venoase), patologia infecţioasă şi inflamatorie a sistemului nervos (meningite, encefalite, scleroza multiplă), bolile musculare (dis-trofii musculare, miopatii, miozite) şi ale nervilor cranieni (ex-paralizie facială) şi periferici (neuropatii, paralizii de plex brahial), patologie pre, peri şi neonatală (infecţii fetale, prematuritate, hemoragii cerebrale ale nou-născutului, encefalopatia hipoxicischemică perinatală)etc.


Din simpla parcurgere a listei precedente (pe care mi-am permis oricum să o scurtez!) reiese clar necesitatea dezvoltării acestei specialităţi şi la noi în ţară, cu statut propriu, ca specialitate independentă în cadrul ştiinţelor medicale şi ca disciplină de învăţământ universitar.Dacă se adaugă şi constatarea că din pacienţii internaţi în serviciile de pediatrie circa 10-20% prezintă afecţiuni neurologice, se poate susţine că neurologia pediatrică, departe de a fi o spe-cialitate „exotică”, este o specialitate de mare importanţă.


Semne specificebolilor neurologice


Concret, atunci când copilul dumneavoastră provine dintr-o sarcină cu evoluţie patologică, s-a născut prematur, şi vi se pare că nu se dezvoltă din punct de vedere psihomotor în acelaşi ritm ca sora/fratele său, este prea „moale” sau, din contra, „înţepenit”, are convulsii la febră sau alte tipuri de manifestări paro-xistice cerebrale, se ridică greu de jos sau nu poate urca scările singur, are dureri de cap inexplicabile, leşină frecvent, are tulburări de mişcare, întârziere în dezvoltarea limbajului etc, atunci răspunsul la întrebare este „da, are nevoie de un consult la neurologul pediatru”.


Dr. Daniela Stoian,Medic Specialist,Neurologie Pediatrică,Spital privat Isis

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii