20 Ianuarie 2017
1490 accesări
0 comentarii

Durerile vaginale nu sunt doar simple simptome, ci semne ale unor afecţiuni genitale care se agravează, odată cu trecerea timpului. În România, 2 din 5 femei experimentează astfel de simptome frecvent, iar aproximativ 80% dintre acestea au avut cel puţin o dată în viaţa lor astfel de dureri.

Vaginul este, de fapt, canalul dintre vulvă şi colul uterin. Cele mai multe afecţiuni apar la acest nivel, din cauza bacteriilor care pătrund şi formează în interior mediul propice pentru dezvoltarea lor. De asemenea, igiena necorespunzătoare favorizează apariţia şi răspândirea problemelor genitale, în special a celor vaginale.

Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrică-ginecologie ne spune care sunt cele 5 cauze comune surprinzătoare ale durerilor vaginale, experimentate de aproape toate femeile.

1. Vaginita

Vaginita este o inflamaţie a vaginului, cauzată de bacterii. Cauzele specifice ale vaginitei includ:

Candidoza vaginală: 75% dintre toate femeile au cel puţin o infecţie vaginală în timpul vieţii lor. De obicei, atunci când aveţi o infecţie, secreţiile vaginale îşi schimbă textura, devin alburii, consistente şi urât mirositoare. Cremele sau pastilele antifungice pot ameliora această problemă. În cazul în care sunteţi predispusă la o astfel de infecţie, ar trebui să luaţi măsuri pentru a preveni recidiva lor: evitaţi purtarea pantalonilor stramţi, purtaţi lenjerie intimă din bumbac, limitaţi consumul de zahăr, adoptaţi o igienă adecvată.

Trichomonaza: Aceasta este o afecţiune caracterizată printr-o scurgere gri, urât mirositoare. Se estimează ca 2,3 milioane de femei au fost infectate cu aceasta boală. Partenerul are nevoie, de asemenea, să fie tratat.

Vaginoza bacteriană: Vaginoza bacteriană este cea mai frecventă infecţie vaginală, la femei cu vârsta de 15-44 de ani şi este cauzată de un dezechilibru în flora vaginală. Atunci când faceţi baie în cadă, curăţaţi bine spaţiul înainte, nu utilizaţi absorbante parfumate sau tampoane. Trebuie să luaţi antibiotice pentru tratarea infecţiei şi să opriţi utilizarea anumitor produse de igienă.

2. Uscăciunea vaginală

Uscăciune vaginală înseamnă reducerea secreţiei normale la nivelul vaginului. Acest lucru nu este prezent doar în cazul femeilor aflate la menopauză. Femeile tinere pot crea această problemă în cazul în care iau anticoncepţionale, alăpteaza, iau antidepresive, antihistaminice, medicamente pentru astm, anxietate sau sunt alergice la substanţele chimice din produsele de igienă feminină.

Puteţi avea, de asemenea, uscăciune vaginală, din cauza unei afectiuni ale glandelor Bartholin. Aceste glande sunt situate în interiorul vaginului. Uneori, ele se pot înfunda ceea ce duce la un vagin uscat. Tratamentul depinde de cauza descoperită, după controlul specialistului.

3. Atrofia vaginală postmenopauză

AVP este o inflamaţie a pereţilor vaginului, din cauza lipsei de estrogen, care apare la femeia aflată la menopauză. Vaginul începe să se subţieze şi, de asemenea, devine uscat şi dureros. Medicul va oferi acest diagnostic după examen pelvian. Tratamentul include, de obicei, estrogen vaginal, lubrifianţi vaginali, iar hidratarea corespunzătoare este foarte importantă.

4. Vaginism

Această problemă înseamnă spasme involuntare ale muşchilor vaginului la deschidere. Contactul sexual este, de obicei, dureros pentru femeile care suferă de această problema. Medicul poate oferi acest diagnostic după examenul pelvian. Tratamentul include, în special, exerciţii pelvine musculare şi consiliere.

5. Vulvodinia

Aceasta este durerea cronică a vulvei, care nu este cauzată de o infecţie, cancer sau boli de piele. Doamnele se plâng de obicei de o arsură la nivelul vulvei. Nu există un test special pentru diagnosticarea exacta a afecţiunii, se exclud alte cauze ale durerii vulvare, înainte de a da acest diagnostic. Tratamentul iniţial include medicamente cu efect pe sistemul venos, anestezice topice şi antidepresive.

Vestibulita vulvară este un tip de vulvodinie, asociată cu durerea care apare la zona de intrare în vagin. Folosirea unui tampon poate crea durerea, de aceea, doctorii folosesc tampon din bumbac pentru a detecta durerea şi a diagnostica aceasta afecţiune.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU