01 Februarie 2022
588 accesări
0 comentarii

În această perioadă, gripa este una dintre problemele respiratorii cu care se pot confrunta atât cei mici, cât și adulții. Înainte de toate, însă, este o infecţie virală acută care se răspândeşte cu uşurinţă de la o persoană la alta şi care poate provoca complicaţii grave, mai ales în rândul persoanelor vârstnice.

Indiferent de vârstă, gripa nu este niciodată o experienţă plăcută, dar pentru majoritatea oamenilor simptomele se vor îmbunătăţi pe parcursul câtorva zile, fără a fi nevoie să viziteze un medic. Cu toate acestea, dacă vă aflaţi într-un grup cu risc ridicat, este recomandat să contactaţi medicul din timp, deoarece este posibil să primiţi tratament antiviral. Potrivit dr. Florentina Nițu, recomandarea este să nu luaţi niciodată antibiotice decât dacă v-au fost prescrise, pentru că acestea nu funcţionează asupra virusurilor, inclusiv a gripei. În ciuda acestui fapt, în fiecare an antibioticele sunt utilizate incorect pentru gripă fără niciun beneficiu. „De fapt, folosirea greşită sau utilizarea excesivă a antibioticelor este principalul motor al rezistenţei antimicrobiene, care este, de asemenea, o ameninţare serioasă. Acest lucru apare atunci când bacteriile devin rezistente la antibiotice şi înseamnă că oricine, oriunde, poate primi o infecţie care nu poate fi tratată, chiar şi din cauza unor răni aparent minore. Pentru a evita, însă, îmbolnăvirea cu gripă, se recomandă vaccinarea antigripală. Pe scurt, oricine poate beneficia de vaccinarea împotriva gripei, dar este deosebit de important dacă sunteţi într-un grup cu risc ridicat. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca persoanele în vârstă, femeile însărcinate, copiii sub cinci ani şi persoanele cu o afecţiune de sănătate de bază, cum ar fi astmul sau diabetul, să fie vaccinate. Dacă o persoană iubită se încadrează într-una din aceste categorii, încurajați-i să primească vaccinul”, a precizat medicul.

De asemenea, folosiţi practici corecte când tuşiti şi strănutaţi, pentru că tusea şi strănutul răspândesc germenii care provoacă gripa. Așadar, acoperiţi-vă gura când tuşiţi sau strănutaţi, utilizând un șerveţel. Totodată, asiguraţi-vă că aţi aruncat șerveţelul înainte de a vă spăla pe mâini cu apă şi săpun. Nu în ultimul rând, menţineţi-vă mâinile curate, deoarece spălarea regulată a mâinilor pe parcursul zilei vă poate ajuta să vă protejaţi de gripă şi de alţi germeni.

Dacă aveţi, totuși, gripă, veți avea simptome precum febră, dureri în gât, tuse şi strănut. În astfel de situații, staţi la căldură şi beţi multe lichide.

Taguri articol: sfatul medicului raceala si gripa

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU