11 Aprilie 2022
628 accesări
0 comentarii

Poluarea reprezintă o adevărată ameninţare la sănătatea populaţiei. Prof. univ. dr. Cătălina Poiană susţine că sunt necesare acţiuni concrete prin care mediul să fie protejat şi să se reducă nivelul de poluare, mai ales în zona marilor aglomerări urbane.„Poluarea reprezintă o adevărată ameninţare la sănătatea tuturor. Calitatea aerului pe care îl respirăm este extrem de importantă pentru sănătate. Pentru a ne păstra o stare de sănătate optimă, avem nevoie, pe lângă un stil de viaţă sănătos, şi de aer curat. Cu toţii trebuie să ne îndreptăm atenţia spre diminuarea impactului pe care poluarea îl are asupra mediului şi, implicit, asupra sănătăţii noastre. Avem nevoie de acţiuni concrete prin care să protejăm mediul şi să reducem nivelul de poluare, mai ales în zona marilor aglomerări urbane. În acest fel, ne protejăm sănătatea, ne protejăm pe noi şi oferim generaţiilor viitoare şansa la o viaţă mai sănătoasă, pentru că rezultatele unor astfel de acţiuni sunt vizibile pe termen lung”, a transmis prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

Poluarea aerului poate avea efecte negative asupra întregului organism. În funcţie de tipul de poluant, impactul asupra organismului este diferit.

Astfel, creşterea particulelor de materie 2.5 sau PM 10 favorizează creşterea cazurilor de astm, bronhopneumopatie cronică obstructivă, cancer pulmonar, accident vascular cerebral, pneumonii repetate şi, nu în ultimul rând, afectarea reproducerii. Creşterea cantităţii de dioxid de sulf poate cauza dureri de cap, anxietate, reacţii alergice, tulburări de respiraţie, boli cardiovasculare. De asemenea, creşterea dioxidului de azot poate afecta funcţia hepatică, funcţia splinei, cu impact asupra imunităţii prin toxicitate directă asupra sângelui.

Taguri articol: sfatul medicului

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU