11 Aprilie 2023
396 accesări
0 comentarii

De cele mai multe ori, durerile de maxilar pot fi extrem de deranjante. Înainte de toate, este esențial să știți care sunt cauzele ce duc la apariția acestor probleme. Unii specialiști susțin că acestea se instalează din cauza stresului, incidența lor crescând progresiv ca urmare a stilului de viață tot mai agitat.

Maxilarul este osul care permite mestecatul, acesta îndeplinind o funcție de bază în digestie și nutriție. Problema este că sănătatea sa poate fi influențată de stres. Potrivit dr. Ștefania Pioară, în episoadele de mare tensiune, apar tulburări precum bruxismul (scrâșnitul dinților) și de aici, și durerile. Alteori, acestea vin în urma stresului sau a unor evenimente dificile prin care trece o anumită persoană. Mulți oameni sunt surprinși, însă, de relația dintre stres și maxilar. De fapt, mulți nici măcar nu știu că sunt stresați. Cu toate acestea, relația dintre stres și tulburările temporomandibulare a fost observată în numeroase studii științifice. Totodată, au fost raportate și alte simptome asociate, precum cefaleea, clicurile, blocarea maxilarului și dificultatea de a deschide gura. Acestea tind să se manifeste după episoade de stres sau atunci când pacientul nu reușește să se odihnească adecvat.

„Pacienţii nu ştiu, uneori, că gura este una dintre principalele căi de scăpare de stres. Practic, este unul dintre locurile în care stresul se manifestă cel mai mult. De fapt, mulți oameni au tendința de a strânge involuntar dinții în situațiile tensionate. Ce se întâmplă? Dinții încep să se frece unii de ceilalți, iar mușchii maxilarului sunt supuși unei tensiuni constante. Procesul este cunoscut din punct de vedere medical ca bruxism. Acest bruxism este o patologie care poate evolua în ceva grav, deoarece tensiunea constantă poate face ca durerea să se răspândească în alte zone, cum ar fi gâtul și spatele. În plus, frecarea dinților îi face să se erodeze. Starea poate fi întâlnită în orice moment al zilei, dar este mai frecvent noaptea, în timp ce pacientul doarme. Marele dezavantaj este faptul că este un lucru inconștient. De obicei, provoacă dureri de maxilar, sensibilitate dentară și disconfort la nivelul urechilor”, a subliniat medicul. Acesta a precizat că a mânca alimente foarte reci sau fierbinți devine, deseori, foarte deranjant. Deși stresul este o cauză principală, bruxismul apare și în stările depresive. În perioadele de stres, percepția asupra corpului dispare adesea. Dinții se freacă și apare durerea de maxilar. Ca urmare, dacă nu există o intervenție în timp util și situația stresantă continuă, pot apărea și alte complicații. În ziua de azi există multe modalități de a aborda acest simptom, dar este necesar să consultați mai întâi medicul dentist pentru a exclude alte cauze. Adesea, se recomandă purtarea gutierelor. Funcția lor este de a preveni frecarea dinților pentru a reduce sau preveni eroziunea acestora. în acelaşi timp, gutierele permit maxilarului să se relaxeze în timpul somnului. Iată câteva sfaturi suplimentare: dormiți bine, întrucât durerea de maxilar este influențată de calitatea somnului. Apoi, alegeți activități care ajută la relaxare, cum ar fi cititul înainte de culcare, dușul cald și meditația. De asemenea, masajele în această zonă sau în orice altă zonă în care există tensiune pot ajuta la reducerea disconfortului.

Taguri articol: sfatul medicului bruxism simptom durerea disconfort

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU