semnebolificat-1329656763

semnebolificat-1329656763
19 Februarie 2012
57263 accesări
58 comentarii

Ficatul este un organ puternic şi rezistent al corpului, iar în unele cazuri semnalele de alarmă se pot observa abia în stadii avansate ale bolii. De aceea, este important să ştiţi care sunt simptomele bolilor de ficat, pentru a depista problema cât mai timpuriu.

Fără activitatea ficatului nu am putea să digerăm mâncarea, să absorbim nutrienţii sau să eliminăm substanţele toxice din organism. Cu toate că acest organ are proprietatea de a se regenera, anumite elemente îl pot afecta atât de grav, încât pot cauza serioase probleme de sănătate. În momentul în care ficatul nu mai funcţionează în parametrii normali, organismul nu mai poate face faţă obezităţii, oboselii, bolilor cardiovasculare sau tulburărilor digestive.

CITEŞTE ŞI: Dietă de dezintoxicare pentru bolnavii de ficat şi rinichi

Cu toate că bolile ficatului nu dau simptome clare care să ne trimită imediat la medic, există anumite manifestări organice care ne semnalează că ficatul suferă. Unul dintre primele simptome constatate de medici în tulburările hepatice este starea permanentă de oboseală. Bolnavii resimt oboseala şi slăbiciunea chiar şi după o noapte de somn sau după o săptămână de odihnă. Pigmentarea pielii este un alt indiciu al bolilor de ficat. Pielea se decolorează şi capătă nuanţe gălbui, deoarece afectarea hepatică determină acumularea în exces de bilirubină (pigment biliar prezent în sânge). Pe faţă pot apărea pete decolorate, iar albul unghiilor devine uşor gălbui.

Suprasolicitarea ficatului provoacă tulburări digestive

Afecţiunile ficatului se pot manifesta şi prin apariţia unor probleme de ordin digestiv. În această situaţie, ar fi bine să evitaţi alimentele „grele” precum cele bogate în grăsimi, zahăr, aditivi şi făină albă, dar şi alcoolul sau tutunul. În plus, dacă ficatul nu funcţionează cum trebuie, se pot observa schimbări în ceea ce priveşte tranzitul intestinal, cum ar fi scaun moale pentru perioade îndelungate, constipaţie, balonare asociată cu diaree şi gaze sau modificări ale culorii urinei şi scaunului.

CITEŞTE ŞI: Ce înseamnă ficat mărit

Starea de sănătate a ficatului poate fi verificată şi după aspectul limbii, susţin unii specialişti. Astfel, bolnavul are senzaţia de gust acru în gură şi greaţă, simte frecvent un gust preponderent amar şi are gura uscată, sau nu mai simte gustul alimentelor. În alte cazuri, predomină o senzaţie de gust sărat indiferent de ali-mentul care este consumat şi apare senzaţia de greaţă imediat după masă. Totodată, pacientul poate avea limba permanent uscată şi o senzaţie de căldură în zona limbii.

Cum putem preveni bolile de ficat

Medicii recomandă evitarea consumului excesiv de alcool, întrucât ficatul este responsabil de filtrarea toxinelor din organism, iar această funcţie este compromisă de ingerarea unor cantităţi mari de alcool. Cantitatea admisă pentru o persoană sănătoasă este de 175 de ml de vin sau 350 de ml de bere pe zi, dar pentru cei cu afecţiuni hepatice, alcoolul este strict interzis. Mai mult, nu amestecaţi medicamentele cu alcoolul. Alimentaţia joacă un rol esenţial în prevenirea afecţiunilor hepatice, aşa că trebuie evitate mâncărurile semi-preparate, sau alte alimente bogate în proteine şi carbohidraţi. De asemenea, respectaţi regulile de igienă, spălaţi-vă des pe mâini, mai ales înainte de masă şi evitaţi expunerea la poluanţii comuni cum ar fi fumul de ţigară sau vaporii de vopsea.

CITEŞTE ŞI: Aveţi ficatul gras? Iată ce trebuie să schimbaţi!

Taguri articol: familie boli şi afecţiuni ficat bolnav

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

58 comentarii

21 iunie 2014
mihaela

Buna,am o problema cu ficatul cred,am pe frunte între sprîncene o psta desyul de mare msronie,si doua mai mici pe obraji,am probleme cu fierea și nu stiu daca și cu ficatul,ma gândesc ca da.evit prajelile,tocaturile,dar cred ca e nevoie de detoxifiere.ce ar trebui sa fac,sa dispar. Petele,și ce analize? La sînge sau? Am facur ecograf acum un an si mia ieșit ca e ok.dar ma deranjează în partea dreapta, ma tine,nu stiu. Ce imi sugerati?

11 iunie 2014
Ghitza

Sunt ft stresat din cauza ficatului ca am consumat 5 zile alcool si ma deranjeaza rau de tot ce sa fac acum va rag ajutatima si pe mine cu un sfat sau un tratament multumesc..

26 mai 2014
TANTA

poate fi o parazitoza!!sanatate ti doresc.

6 aprilie 2014
sanda

Nu mai vb ca in tara asta ,tara asta asa cum este sanatayea medicala este mult mai buna decat afara ,dute in ITALIA si in alte tari ca te imbonlavesti acum si te tratezi peste 5-6 luni .Din fericire in privinta tratari sanatati stam mai bine ca alte tari

16 februarie 2014
Redactor

Sfatul nostru este ca in aprilie sa consultati un medic specialist de interne, sa faceti un ecograf si inclusiv analize. Indicat ar fi sa realizati aceste analize si unde va aflati acum, sa nu lasati timpul sa treca, dat fiind starea de disconfort pe care o aveti. In plus, bolile se agraveaza in timp, nu dispar de la sine...

16 februarie 2014
Redactor

"Ficatul gras" este denumirea populara a afectiunii steatoza hepatica. Concret, ficatul nu mai procedeaza corespunzator grasimile, care se acumuleaza in celulele hepatice. Daca sotul dvs. a primit acest diagnostic, medicul specialist pe care l-a consultat trebuia sa-i explice si importanta schimbarii stilului de viata, a regimului alimentar: trebuie sa slabeasca, daca are cateva kilograme in plus, sa evite sedentarismul - sa faca miscare, sa aiba un regim alimentar constand in legume si fructe si sa elimine carnea de porc, prajelile, untul, smantana. Acestea sunt doar cateva recomandari, indicat este sa consultati un medic specialist de interne care sa va prezinte toti pasii ce trebuie urmati, pentru ca steatoza hepatica sa nu deschida calea unor alte afectiuni, mult mai grave: ciroza, cancer etc. Cat priveste petele ce apar pe piele, nu se poate da un diagnostic intr-un comentariu la un articol. Daca eu va spun acum ca sunt simptomul unei afectiuni, dvs. ii procurati un tratamentul sotului dvs., pentru ca ulterior sa descoperiti ca de fapt alta era problema iar tratamentul urmat doar a agravat-o? Cu sanatatea nu ne jucam, tocmai de aceea, recomandarea mea este sa il intrebati pe medicul specialist si despre aceasta problema.

8 februarie 2014
Adriana

Sotul meu are o problema, se presupune cu ficatul. A facut multe analize si i-a iesit ca are ficat gras. Nu prea inteleg ce inseamna asta. As dori sa aflu mai multe. Asta ar fi prima problema. Dar lucrurile nu se opresc aici. Pe piele ii apar numeroase pete asemanatoare urticariei. Acum ii apar, peste 5 minute nu le mai are in acel loc si reapar in altul. Este posibil sa fie tot de la ficat avand in vedere ca a mai suferit de alergii si cand era copil? Va multumesc pentru raspuns

27 ianuarie 2014
augustin

buna seara,am avut hepatita icterica virala tip a forma prelungita timp de 6 luni cu valorile 3800 adica de 96 de ori mai mare dect normalul,intr-un tarziu analizele mi-au iesit bune dar durerea in partea dreapta sub coaste nu a trecut,este normal sau e de gandit medicul mia spus ca e normal dar nu stiu,ma puteti ajuta cu un sfat?

21 ianuarie 2014
dan radu

cu toate ca spui ca nu esti nebun eu cred ca inainte de-ati face un control la ficat trebuia sa-ti faci unul la cap.

15 ianuarie 2014
nycu

si eu am avut probleme mici plrobleme cu ficatul......acum 4 ani dar nu mam interesat deloc.....am preferat sa vad cum lucreaza natura.........problema sa agravat iar acum pot spune ca miam atins scopul........sa vad pana unde poate duce ficatul meu.............si raspunsul lam gasit zilele astea in sfarsit mergand sa refac un alt control dupa 4 ani.........am ciroza ............abia astept ultima zi.........din viata. mie imi plac sa las lucrurile asa cum trebuie sa fie.........mai devreme sau mai tarziu toti ....ne stingem. chiar daca am depistat boala eu continui sa beau sa mananc si fac orice imi place.........din contra am inceput sa beau mai mult.........tin cu tot dinadinsul..........sa imi distrug ficatul complet. asta imi este scopul...........sa nu ma credeti nebun...........intotdeauna mia placut sami expun corpul.........la fel si fel de boli.

1234...6
Articol publicat de Alexandra MALACHI