28 Martie 2016
2149 accesări
2 comentarii

Screening-ul prenatal este un test preventivfoarte important pentru femeile însărcinateşi pentru bebeluşi, din perspectiva medicilor ginecologi. Acesta poate evalua riscurile sarciniişi poate detecta apariţia unor malformaţii congenitale.

Deşi testul este destul de costisitor şi nu oricine şi-l permite, acesta va fi gratuit, începând cu dat 1 aprilie, şi toate femeile însărcinate îl vor putea efectua, la spitalul judeţean. Însă, acestea ar putea întâlni diferite impedimente, deoarece, unele femei, mai ales cele din mediul rural, nu au acces la informaţiile necesare despre efectuarea unui astfel de test, în lipsa unei educaţii medicale potrivite. Pentru multe dintre ele şi transportul poate fi o problemă, deoarece poate fi costisitor şi multe dintre ele nu şi-l permit. Cu toate acestea, femeile însărcinate trebuie să ştie că acest test poate detecta dacă fătul are anumite anomalii congenitale, iar în acelaşi timp poate preveni o naştere prematură a acestuia.

Medicii specialişti ginecologi militează pentru efectuarea acestui test în primul trimestru de sarcină, pentru că în cazul unor anomalii grave, se poate opta pentru întreruperea sarcinii.

„Screening-ul în timpul sarcinii încearcă să evalueze riscurile sau probabilitatea apariţiei unor sindroame şi anomalii genetice, cum ar fi mai mulţi cromozomi 21, aşa numitul mongolism sau Sindrom Down, mai mulţi cromozomi 18 sau aşa numita trisomie. De asemenea, pune în evidenţă riscul de naştere prematură, pentru că detectează hipertensiunea indusă de sarcină, aceasta fiind una din cauzele de mortalitate maternă şi infantilă nu numai la noi, dar şi în ţările mai bine informate”

- a declarat dr. Vlad Tica, şeful secţiei de obstetrică şi ginecologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Infecţiile din timpul sarciniipot afecta fătulAnomaliile congenitale pot apărea şi în lipsa antecedentelor familiale sau a factorilor de risc aşa că, orice sarcină trebui considerată cu risc pentru anomalii, potrivit specialiştilor, deoarece mediul poluat poate avea un impact teribil asupra unei sarcini. Chiar şi unele infecţii uşoare pentru gravidă pot afecta grav fătul şi pot duce la malformaţii congenitale. Specialiştii sunt de părere că acest test trebuie făcut în primul trimestru de sarcină, deoarece unele afecţiuni pot fi remediate, sau dacă malformaţiile sunt prea grave, medicul poate sfătui cuplul să întrerupă sarcina, ceea nu se mai poate în al doilea trimestru, deoarece nu mai este permis de lege.

„Acest screening se face şi la începutul trimestrului doi, aşa numitul triplu test, dar screening-ul în trimestrul întâi este mult mai indicat, din mai multe motive. În primul rând, acesta spune mamelor, mai devreme, că ar putea să existe un risc, iar în al doilea rând, pentru că oferă posibilitatea cuplului să aleagă întreruperea cursului sarcinii, în cazul în care malformaţiile sunt grave, pentru că ne aflăm în acele 14 săptămâni în care este legal, familia are dreptul să ceară întreruperea cursului sarcinii. În trimestrul doi nu se mai poate acest lucru. Acest test este util şi pentru că poate da şi alte informaţii în afară de riscurile genetice, referitor la naşterea prematură, inclusiv testarea pentru tensiune”, mărturiseşte specialistul.

Screening-ul este un test indicat pentru a reduce numărul de sarcini premature şi mortalitatea infantilă. Acesta poate informa gravida încă din primele luni de sarcină, dacă este predispusă la o astfel de naştere. În aceste condiţii, femeia însărcinată poate fi monitorizată mai bine, iar momentul naşterii poate fi amânat, cât mai mult, cu ajutorul medicilor specialişti.

„Statisticile româneşti sunt îngrijorătoare. Din păcate suntem clasaţi printre primele locuri în mortalitatea infantilă, la nivelul comunităţii europene. Prematuritatea este multifacto-rială. Una dintre primele cauze este reprezentată de poziţia social-economică şi de educaţia medicală. Accesul pacienţilor la medic şi la un tratament corect este un factor determinant în scăderea prematurităţii. Alte cauze ar fi sarcina la o vârstă foarte tânără, şi aici suntem campioni, sau la o vârstă înaintată”, adaugă prof. dr. Vlad Tica.

Taguri articol: boli şi afecţiuni sarcina Vlad Tica ginecologie malformatii bebe

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

2 comentarii

11 aprilie 2016
CRISTINA
SARCINA

NAM STIUT CAS insarcinata si mam bait in apa ferbinte ca eram racita am intrebare apa ferbinte nu dauneaza copilului

6 aprilie 2016
Ema
screening

Din pacate nu se realizaza multe. Screeningul la auz inca din primele zile de viata , nimeni nu zice nimic. Normal ! Nu au aparatura. Il poti face numai la Audionova. Bine ca macar acolo sunt oameni profi

Articol publicat de Vali PAPATANASIU