28 Octombrie 2015
1134 accesări
0 comentarii

Constipaţia nu este o boală, cu mai degrabă un simptom caracterizat prin tranzitul lent al alimentelor prin intestine, cu întârzierea eliminării materiilor fecale.Vorbim de constipaţie atunci când numărul scaunelor este de cel puţin trei pe săptămână. Atunci când avem un singur scaun, o dată la şapte zile, ne confruntăm deja cu aspectul sever al constipaţiei şi trebuie să luăm măsuri urgente.

Principalele cauze ale apariţiei constipaţiei

- Constipaţia se poate instala atunci când colonul absoarbe mai multă apă decât ar trebui, ceea ce duce la formarea unor scaune de consistenţă tare, greu de eliminat. Cu cât materiile fecale stau mai mult în colon, cu atât devine mai grea eliminarea.

- Fibre puţine în alimentaţie(Citeşte aici mai multe despre importanţa fibrelor în alimentaţie)
Schimbarea stilului de viaţă este cel mai important pas pentru prevenirea şi tratarea constipaţiei. Adoptaţi o dietă bogată în fibre, consumaţi multe lichide, evitaţi consumul excesiv de carne. Împrieteniţi-vă cu o dietă bogată în fibre alimentare, vegetale, salate, fructe. Se vor consuma minim 2 l de lichide zilnic. Alimentele recomandate în această problemă sunt: fasolea verde, mazărea, dovleceii, morcovii, ţelina, cartofii, salata verde, ceapa, castraveţii, roşiile, prazul, spanacul, strugurii, portocaleli, mereli, pereli, bananele, prunele, smochinele, pâinea graham, mierea. De asemenea, trebuie evitate produsele de patiserie, dulciurile, mâncarea de tip fast-food.

- Folosirea excesivă a laxativelor poate duce la constipație, deoarece colonul îşi pierde elasticitatea. La recomandarea medicului şi sub stricta supraveghere a acestuia, cei care suferă de constipaţie vor urma un tratamentcu laxative, care va fi pe o perioadă LIMITATĂ!

- Lipsa sportului are urmări grave asupra sănătăţii noastre. De aceea, pentru o digestie bună, muşchii abdominali trebuie puşi la treabă! Mersul pe jos este o terapie excelentă. Mai mult, foarte multe persoane stresate au probleme de constipaţie, fapt pentru care exerciţiie fizice induc relaxare şi reducanxietatea. Este important să avem un tranzit intestinal regulat.

- Anumite tipuri de medicamente: analgezicele. Specialiştii susţin că mulţi dintre receptorii narcoticelor şi analgezicelor se regăsesc în tractul digestiv, fapt pentru care medicamentele de acest gen tind să încetinească activitatea organului. Antiacidele, în special cele care conţin calciu şi fier, pot duce la constipaţie. Folosirea antidepresivelor are ca efect secundar constipaţie.

- Disfuncţionalităţi ale tractului gastro-intenstinal

- Nivelurile ridicate de estrogen şi progesteron din timpul sărcinii

- Dereglările hormonale

- Hipotiroidismul - pentru că este încetinit metabolismul, inclusiv procesele care au loc la nivelul intestinelor

- La fel ca hipotiroidismul, depresia are acelaşi efect: o încetinire a proceselor metabolice

- Prea multă cafea duce la deshidratare, o altă cauză a lipsei scaunelor

- Consumul de ciocolată

Câteva dintre simptomele constipaţiei includ:
- Disconfort abdominal, crampe, flatulenţă, greaţă, dureri de cap, pierderea poftei de mâncare, scaun incomplet.

ATENŢIE!

Atunci când pacientul are mai puţin de cinci scaune pe săptămână, sunt necesare investigaţii medicale de specialitate, precum teste de sânge pentru identificarea nivelului de hormoni, sau colonoscopie pentru identificarea eventualelor blocaje intestinale.

Ignorarea nevoii de a merge la toaletă determină constipaţia habituală! Aşadar, nu amânaţi mersul la toaletă, pentru că este un proces care trebuie să devină act reflex.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii