19 Mai 2016
6241 accesări
0 comentarii

Există două situaţii în care diabetul poate da bătăi de cap femeilor însărcinate. Prima situaţie este atunci când sarcina aparela o persoană care are deja diabet zaharat, iar a doua situaţie, atunci când diabetul survine în timpul sarcinii.

În primul caz, o astfel de pacientă necesită o monitorizare atentă pe care o face şi ea, dar şi medicul specialist.


„Pacienţii cu diabet şi mai ales femeile însărcinate beneficiază de teste pentru glicemie, deoarece monitorizarea la aceste paciente este foarte importantă. Un alt lucru foarte important este să existe o dietă care să îi menţină greutatea în parametri normali. Creşterea în greutate se asociază, de obicei, cu creşterea dezechilibrului metabolic, deci, în general, o persoană care are probleme de greutate şi diabet, dacă îşi controlează greutatea, controlează destul de bine şi diabetul”, a declaratdr. Doina Catrinoiu, specialist în diabet şi nutriţie.


Având în vedere că sarcina este o situaţie specială şi că lumea spune că, dacă o gravidă are poftă de ceva trebuie să şi mănânce, acestea sunt mituri din popor.

„Mie mi se pare normal să faci o gravidă să se simtă bine şi să îi faci micile plăceri, dar trebuie să se facă asta fără să dăuneze sănătăţii mamei şi viitorului copil. De aceea, dieta este foarte importantă, şi stilul de viaţă în general”, mai spune specialistul.


Pentru gravidele care sunt cunoscute cu diabet, lucrurile sunt destul de clare, pentru că ele ştiu să-şi monitorizeze glicemia, şi ştiu deja ce trebuie şi ce nu trebuie să mănânce.

Diabetul apărut în sarcină


Cea de-a doua situaţie, în care paci-enta nu avea diabet înainte, dar a apărut în cursul sarcinii, se numeşte diabet gestaţional. Şi în această situaţie,
dieta este foarte importantă, precum şi controlul greutăţii, dar şi controlul glicemiei.


„Gravidele la care în cursul sarcinii apare diabetul trebuie să iniţieze terapia cu insulină. De aici apare teama femeilor că vor rămâne dependente de insulină, pentru că în general, insulina este percepută ca o medicaţie la care nu mai poţi renunţa. Lucrul acesta nu este adevărat, se poate renunţa la insulină, iar acest lucru este dictat de gradul controlului glicemic, deci se poate ca o gravidă în cursul sarcinii să facă insulină, şi după sarcină să renunţe la ea, în cazul în care valorile glicemiei încep să scadă”, explică medicul specialist.


Diabetul gestaţional apare, deoarece organismul secretă nişte hormoni, în timpul sarcinii, care au o acţiune antagonică cu insulina şi atunci, necesarul de insulină al persoanei respective este mai mare. După ce femeia naşte, se poate ca valorile glicemiei să revină la normal, sau să persiste. Mai este o situaţie în care diabetul poate dispărea după naştere, însă să reapară într-un anumit moment al vieţii.
De aceea, este foarte important ca persoanele care au avut o problemă legată de glicemie în cursul sarcinii, să se monitorizeze periodic, deoarece există acest risc de a dezvolta diabet, la un moment dat.


În cazul în care diabetul nu este bine echilibrat, fătul are de suferit, pentru că bebeluşul născut dintr-o mamă cu diabet este mult mai vulnerabil.


„Copiii au greutate mai mare la naştere şi sunt mai vulnerabili la infecţii. Aceştia sunt mai puţin activi în perioada imediată după naştere, dar dacă sunt bine supravegheaţi, pe termen lung nu vor fi repercusiuni. De obicei, un copil mai dezvoltat este perceput ca fiind sănătos. Noi spunem că aceşti copii macrosomi, din mame cu diabet zaharat dezechilibrat, sunt nişte «uriaşi cu picioare de lut»”, precizează dr. Doina Catrinoiu.


Tratamentul pentru diabet se face cu insulină şi nu influenţează fătul, atâta timp cât este bine condus. Insulina pe care o folosesc specialiştii nu diferă de insulina normală, aşadar fătul este în deplină siguranţă.

Taguri articol: copilul diabet diabet zaharat control insulina medic doina catrinoiu

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU