14 Iunie 2017
1457 accesări
0 comentarii

Diabetul gestaţional este o afecţiune tranzitorie care apare în timpul sarcinii, ca urmare a modificărilor metabolice induse de efectele hormonilor şi a predispoziţiei genetice. Această boală afectează 4% din totalul femeilor însărcinate şi se caracterizează prin valori crescute ale glicemiei.

„Placenta secretă hormoni care blochează capacitatea insulinei materne de a controla glicemia (insulino-rezistenţă). Acest fenomen se amplifică pe măsura ce vârsta sarcinii avansează, datorită creşterii în volum a placentei. În mod normal, pancreasul mamei este capabil să secrete o cantitate de aproximativ trei ori mai mare de insulină pentru reglarea nivelului glicemiei. În diabetul gestaţional, pancreasul mamei nu poate să producă suficientă insulină, determinând creşterea glucozei în sânge”, au declarat specialiştii clinicii Iowemed.

Principalii factori de risc pentru diabetul gestaţional sunt: obezitatea, vârsta mai mare de 30 ani, sindromul de ovar polichistic, hipertensiunea arterială etc.

În general, au subliniat medicii, diabetul gestaţional nu determină simptome; astfel, între săptămânile 24 şi 28 de sarcină este recomandată efectuarea unuitest de toleranţă la glucoză. Deşi diabetul gestaţional nu reprezintă o ameninţare pentru sănătatea viitoarei mame, se recomandă efectuarea acestei analize deoarece expune fătul anumitor riscuri.

Trebuie precizat că, la scurt timp după naştere, adesea diabetul gestaţional dispare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU