bebelus_cu_mot-1280x960

bebelus_cu_mot-1280x960
bebelus_cu_mot-1280x960
Pediatrie
5450 accesări 28 Martie 2012 1 comentariu

Cum se pot depista bolile neurologice ale copilului

„Cum poate o mamă care nu are posibilitatea să-şi ducă la pediatru bebele, să-şi dea seama dacă micuţul are probleme cu capul, ce semne arată asta?” (Mioara Strachină). * * * Medicul primar pediatru Chiraţa Blacioti, din cadrul Clinicii Homeomed, consideră că este extrem de necesar ca pediatrul să viziteze din două în două săptămâni sugarul, pentru ca apoi, după ce va mai creşte, să stabilească un program de vizite periodice. Şi mai important este ca atunci când părinţii, familia, observă ceva în neregulă în comportamentul copilului, să se prezinte de urgenţă la medic. Referitor la afecţiunile neurologice, acestea, din păcate, nu sunt deloc rare în rândul copiilor, de aceea este esenţial ca părinţii să înveţe să le recunoască, atât cât este posibil, pentru a fi diagnosticate în timp util şi tratate corespunzător. Este adevărat că nu toate afecţiunile de această natură la copil sunt şi tratabile, dar măcar se poate face totul pentru ameliorarea situaţiei. De aceea, foarte importante sunt ecografiile din perioada dezvoltării intrauterine, care pot depista afecţiunile copilului. Ce trebuie să urmărească părinţii? Pentru a-şi da seama dacă micuţul ar putea avea anumite afecţiuni de natură neurologică, medicul precizează că părinţii trebuie să fie atenţi la următoarele manifestări: dacă bebeluşul începe să meargă şi să vorbească la timp; dacă ia cât trebuie în greutate şi creşte în lungime potrivit vârstei (există copii care, deşi mănâncă puţin, cresc foarte mult şi invers, mănâncă mult, însă nu se dezvoltă suficient); atenţie mare trebuie să existe atunci când bebeluşul prezintă spasme, cum ar fi, de pildă, hohotele de plâns (este posibil ca un copil, la vederea mamei, să ridice brusc mâinile şi să întindă picioruşele, apoi să scoată un ţipăt. Dacă acest gest se repetă la fiecare 20 de secunde, copilul ar putea suferi de o formă de epilepsie). Dacă micuţul face convulsii febrile, dacă tot timpul cade, ridică suspiciuni de distrofie musculară; când scapă des obiecte din mână sau rămâne blocat în anumite poziţii, ca şi cum ar fi absent, sau dacă anumite grupe musculare par mult mai dezvoltate decât ar trebui pentru vârsta copilului, iar se ridică semne de întrebare, pentru care trebuie consultat medicul.

Taguri articol: familie pediatrie ingrijirea copilului

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

24 august 2022 Valentina SERBAN
Recomandare medic Neurologie Pediatrica

Un articol foarte bun! Pentru specializarea Neurologie Pediatrica o recomand cu incredere pe d-na Doctor Cristina BRAN-POPESCU. Un medic foarte bun si cu experienta. Am facut programare telefonica la dumneaei si am fost cu fetita mea la control. Numarul de telefon il gasiti pe site-ul www.neurologie-pediatrica.ro . Multa sanatate! Valentina SERBAN

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.