27 Noiembrie 2016
2319 accesări
0 comentarii

Bolile prostatei afectează tot mai mulţi bărbaţi, din ce în ce mai tineri. Dr. Viorel Tode, medic specialist urolog, afirmă că majoritatea bărbaţilor evită examenele de rutină chiar şi atunci când au simptome deranjante, din cauză că le este ruşine sau nu ştiu exact ce investigaţii trebuie să facă.

„Prostata se află situată în imediata vecinătate a rectului, astfel încât medicul o poate palpa cu uşurinţă cu ajutorul degetului arătător. Această explorare este de regulă nedureroasă şi nu implică niciun pericol. Medicul poate obţine informaţii importante simţind suprafaţa prostatei, evaluând mărimea sau eventualele modificări ale acesteia. Cu ajutorul ecografiei, se poate face o evaluare suplimentară a mărimii prostatei. În afară de aceasta, ecografia permite şi o apreciere rapidă şi uşoară a stării vezicii urinare şi a rinichilor. Pentru măsurarea puterii jetului de urină, există un aparat special. Se poate măsura forţa jetului la un pacient care acuză o slăbiciune a acestuia, măsurători ce pot fi repetate la diferite intervale în timp, pentru a vedea dacă s-a modificat sau nu”, a declarat medicul specialist urolog.

În final, medicul va examina repetate probe de urină pentru a determina prezenţa de bacterii sau alte tipuri de celule. Uneori, poate fi necesară recoltarea unei mici mostre de ţesut de la nivelul prostatei, pentru a fi analizată mai amănunţit. În rare cazuri, va fi indicată o radiografie cu substanţă de contrast la nivelul uretrei, pentru a se evidenţia eventualele îngustări de la acest nivel.

Toate examinările se realizează rapid şi nu sunt dureroase. De aceea, nu este fondată teama sau anxietatea din cauza acestor examinări.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU