21 Martie 2022
567 accesări
0 comentarii

În unele situaţii, atunci când peretele abdominal se află în suferinţă, specialiştii recomandă intervenţia de abord chirurgical retromuscular, pentru a corecta defectele acestuia. Practic, operaţia se referă la o modalitate de reparare a peretelui abdominal prin sutura defectului parietal și montarea unei meșe sintetice în spațiul creat în spatele mușchilor drepți abdominali.

În zilele noastre, această tehnică este cea mai recomandată modalitate de reparare a peretelui abdominal, deoarece realizează cea mai bună reluare a funcției peretelui abdominal. Realizată corect, metoda îmbunătățește funcția peretelui abdominal destabilizată de intervențiile chirurgicale anterioare sau de defectele herniare primare. În acest sens, montarea unei meșe sintetice în spatele mușchilor drepți abdominali, într-un strat bine vascularizat, favorizează integrarea acesteia în timp cât mai redus, iar prin faptul că meșa nu este în contact cu organele intraabdominale sau în grăsimea subcutanată, previne o multitudine de complicații asociate intervențiilor de reconstrucție abdominală.

„Astfel, sunt evitate infecțiile meșei cu respingerea ei, acumularea de lichid în contact cu meșa, aderențele organelor intra-abdominale de meșă ce pot provoca durere cronică sau chiar ocluzie intestinală. Intervenția se realizează sub anestezie generală și poate să varieze ca durată, în funcție de complexitatea defectului parietal și experiența echipei chirurgicale. Pentru defectele mici și unice durata intervenției minim invazive este de 60-120 de minute, dar poate fi extinsă până la 6-7 ore în defectele abdominale mari, complexe, care presupun o reconstrucție extinsă a peretelui abdominal. Intervenția se poate realiza atât deschis, cât și minim-invaziv (endoscopic)”, a explicat dr. Mihai Hrițcu.

Durata spitalizării este redusă, în general, pacientul fiind externat în primele 48 ore de la intervenția minim-invazivă sau după reluarea tranzitului intestinal, în cazul intervenției deschise. Pentru intervențiile complexe de reconstrucție, pacientul se internează cu o zi înainte de operație, urmând a fi pregătit preoperator corespunzător. După operație, mobilizarea precoce este esențială, pacientul putându-se plimba prin salon la câteva ore după operație. Atenție, însă! Eforturile fizice majore sunt interzise timp de o lună după operație, timp necesar vindecării peretelui abdominal și integrării meșei. De asemenea, după externare pacientul poate reveni la activitățile cotidiene, poate conduce autoturismul și poate realiza eforturi ușoare în limita tolerabilității. Referitor la regimul alimentar al bolnavilor, aici nu există restricții din punct de vedere al alimentației, ei putând mânca orice.

Taguri articol: sfatul medicului

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU