25 Ianuarie 2017
1175 accesări
0 comentarii

Cabinetele de stomatologie din România oferă servicii de implantologie, estetica dentară, ortodonţie, protetică, endodonţie, parodontologie, stomatologie preventivă, pediatrică, restaurativ şi chirurgie dento-alveolară, pentru a menţine sănătatea danturii unui popor care foloseşte puţin peste un tub de pastă pe an şi îşi schimbă periuţa de dinţi la fiecare doi ani.

Această stare de fapt s-ar schimba repede dacă oamenii ar înţelege că avem atât de multe motive, pentru a ne menţine o dantură sănătoasă, începând de la frumuseţea zâmbetului, nevoia de a mesteca hrana, dorinţa de a avea un organism sănătos şi lista poate continua.

Cercetările sugereaza că afecţiunile dentare pot duce la multe afecţiuni, inclusiv un risc crescut de boli de inimă, de aceea, dacă ne îngrijim dantura corespunzător, vom avea o viaţă mai lunga şi mai frumoasă. Pentru îngrijirea danturii, numeroşi oameni apelează la proceduri stomatologice complexe, cum ar fi servicii de implantologie, pentru a înlocui dantura afectată. Însă până acolo, mai indicate sunt metodele de prevenţie, nu cele de tratare:

Din fericire, există modalităţi simple de a menţine dinţii puternici şi sănătoşi, din copilărie până la bătrâneţe. Există metode prin care putem preveni apariţia afecţiunilor dentare şi a complicaţiilor din organismul nostru, iar igienizarea corectă a danturii este primul pas spre o sănătate orală şi generală bună, până la bătrâneţe”, afirmă dr. Andra Custura, medic stomatolog.

Iată sfaturile specialistului, cu privire la trucurile de îngrijire a dinţilor, pentru întreaga familie, pentru o sănătate generală pe viaţă:

Copiii trebuie să înceapă să-şi îngrijească dinţii cât mai devreme

Unul din patru copii dezvoltă semne ale cariilor dentare, înainte de a începe şcoala. Jumătate dintre cei cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani au carii. Îngrijirea dentară ar trebui să înceapă de îndată ce apare primul dinte al unui copil, de obicei în jurul vârstei de şase luni. Primii dinţi ai copilului pot fi curăţaţi cu periuţe de dinţi speciale, cu peri extrem de moi şi cu pastă de dinţi pentru copii.

Izolaţi problemele la timp

Molarii permanenţi apar în jurul vârstei de 6 ani. Straturile subţiri de protecţie de pe suprafeţele din spate pot preveni apariţia cariilor. În conformitate cu cercetările efectuate, etanşarea poate reduce în mod semnificativ cariile. Cariile netratate în copilărie pot avea urmări neplăcute în perioada adolescenţei sau a maturităţii şi pot atrage probleme mai grave ale danturii, care pot necesita procedee invazive de tratament, cum ar fi servicii de implantologie.

Folosiţi suficient, dar nu prea mult, fluor

Cel mai important element în domeniul sănătăţii orale este fluorul, care întăreşte smalţul, făcându-l mai puţin predispus să se descompună. În cazul în care apa nu este fluorurată, discutaţi cu medicul specialist stomatolog, care ar putea sugera punerea unei aplicaţii de fluor pe dinţi. Multe dintre pastele de dinţi conţin acest element, de asemenea, apa de gură cu fluor. Fluorura ar trebui să fie utilizată cu moderaţie la copiii mici, prea mult poate provoca pete albe pe dinţi.

Periaţi dinţii de doua ori pe zi şi folosiţi aţă dentară zilnic

Bolile gingiilor şi apariţia cariilor dentare rămân probleme majore, şi nu doar pentru persoanele în vârstă. Trei sferturi dintre adolescenţi au gingii care sângerează, potrivit statisticilor.

Clătiţi-vă sau mestecaţi gumă fără zahăr după mese

În plus faţă de periaj şi folosirea aţei dentare, clătirea gurii cu o soluţie antibacteriană poate ajuta la prevenirea problemelor dentare. Guma de mestecat fără zahăr, după o masă, de asemenea, poate proteja prin creşterea fluxului de salivă, care elimină în mod natural bacteriile şi neutralizează acidul, însă aceasta este o soluţie de nişă şi nu ar trebui să înlocuiască un periaj complet.

Feriţi-vă de lovirea dinţilor

Activităţile sportive şi de agrement construiesc organisme sănătoase, dar ele pot reprezenta o ameninţare pentru dinţi. Asiguraţi-vă că întotdeauna folosiţi echipament de protecţie corespunzător, pentru activităţile desfăşurată, altfel s-ar putea să aveţi nevoie de servicii de implantologie pentru a înlocui dinţii deterioraţi.

Nu fumati

Petele de tutun afectează dinţii şi cresc semnificativ riscul de boli ale gingiilor şi a cancerului oral. Dacă sunteţi fumător sau staţi frecvent lângă cei care fumează, trebuie să începeţi să opriţi aceste obiceiuri.

Mâncaţi inteligent

La fiecare vârstă, o dieta sănătoasă este esenţială pentru sănătatea dinţilor şi gingiilor. O dieta bine echilibrată de alimente integrale, inclusiv nuci, fructe, legume şi produse lactate, va furniza toate substanţele nutritive de care aveţi nevoie. Unii cercetători cred ca omega-3 poate reduce, de asemenea, inflamaţia.

Evitaţi alimentele care conţin zahăr

Atunci când bacteriile din gura descompun zaharuri simple, ele produc acizi care pot eroda smalţul dinţilor, deschizând calea spre degradare. Băuturile care conţin zahăr, inclusiv băuturile răcoritoare şi băuturile din fructe, reprezintă o ameninţare, deoarece oamenii au tendinţa de a le sorbi, crescând nivelul de acid din cavitatea bucală pe o perioadă lungă de timp. Dinţii cariaţi pot fi înlocuiţi cu succes, cu ajutorul unor servicii de implantologie sau prin diverse alte proceduri stomatologice.

Controlul periodic este cel mai bun

Cei mai mulţi experţi recomandă un control stomatologic la fiecare 6 luni, mai des dacă aveţi probleme, cum ar fi boli ale gingiilor. În timpul unui examen de rutină, medicul dentist îndepărtează placa dentară, verifică semne timpurii ale cancerului oral. Noua din 10 cazuri de cancer oral pot fi tratate dacă este găsit destul de devreme.

Afecţiunile gingiilor, numite gingivită sau parodontită, sunt cauza principală a pierderii dinţilor la persoanele în vârstă. Din păcate, în momentul în care cei mai mulţi oameni observă oricare dintre semnele de avertizare ale parodontitei, este prea târziu pentru a inversa prejudiciul. Periodic, medicul stomatolog ar trebui să examineze gingiile, pentru a depista problemele”, explica dr. Andra Custura.

Taguri articol: sfatul medicului stomatolog probleme

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU