01 Decembrie 2015
2744 accesări
2 comentarii

Cerumenul, sau ceara din urechi, este o secreţie produsă de organism cu scopul protejării acestora. Chiar dacă este o prezenţă obişnuită în viaţa noastră, există cazuri în care ceara se acumulează şi formează un dop care ne poate afecta auzul, caz în care este necesară o vizită la medicul specialist.

Când apare dopul de cerumen

Cerumenul este produs în partea exterioară a canalului urechii şi de obicei, ajunge să fie eliminat fiind purtat de-a lungul canalului urechii prin mişcările maxilarului.

Cauza principală a acumulării de ceară şi formarea dopului de cerumen o constituie obiceiurile greşite de curăţare a urechii, în special prin folosirea beţişoarelor igienice care, în loc să cureţe ceara, o împing spre interior.

La majoritatea persoanelor, urechile nu necesită o îngrijire specială. „Urechea are capacitatea de a se curăţa singură”, declară dr. Mihai Lupaşcu, medic specialist O.R.L.

În plus, ceara din urechi limitează infecţiile locale, aceasta având rol de protecţie. Cerumenul deţine proprietăţi lubrifiante şi antibacteriene. „Tocmai de aceea, nu este recomandat să curăţăm prea des urechile. Lipsa cerumenului poate duce la instalarea unor infecţii precum otita”, adaugă medicul.

Simptomele dopului de cerumen

Dopul de cerumen oferă o senzaţie de plin în ureche, poate da dureri, dificultăţi la auz care se pot agrava dacă nu se acţionează pentru îndepărtarea lui, tinitus (ţiuit în urechi), senzaţie de mâncărime în ureche, miros neplăcut sau ameţeli.

Cine este predispus la formarea dopului de cerumen

Oricine se poate confrunta cu o astfel de problemă. Totuşi, există anumiţi factori care favorizează formarea dopului de cerumen: căştile care se introduc în urechi, aparatele auditive, dopurile de vată.

„Există persoane care sunt predispuse la formarea dopului de cerumen, spre exemplu cele care au conductul auditiv mai îngust care nu se curăţă de la sine suficient. De asemenea, persoanele în vârstă, în special bărbaţii care au păr în urechi, se confruntă mai des cu formarea dopului de cerumen”, explică dr. Mihai Lupaşcu.

Consultaţi medicul specialist!

Cea mai sigură cale de a diagnostica şi elimina dopul de ceară este să vă prezentaţi la un medic specialist în O.R.L. Acesta vă va examina urechile cu otoscopul, un instrument special care îi permite să observe dacă vă confruntaţi cu o astfel de problemă.

Doctorul va elimina dopul de ceară, iar operaţiunea va dura doar câteva minute.

Complicaţiile dopului de cerumen

În lipsa unui tratament, acumularea de cerumen poate duce la pierderea auzului sau la iritaţii ale urechii. Un dop de ceară foarte mare poate face dificilă diagnosticarea pacientului.

Totuşi, potrivit dr. Mihai Lupaşcu, dacă se apelează din timp la medic,„în majoritatea cazurilor, nu există complicaţii.”

Cum putem preveni formarea dopului de cerumen

Din fericire, putem împiedica formarea dopului de ceară prin practicarea unei igiene corespunzătoare. Nu introduceţi niciun obiect în urechi pentru a le curăţa, mai ales dacă este vorba despre beţişoarele igienice. Le puteţi utiliza doar pentru curăţarea exterioară a urechii.

„Recomand ca adulţii să evite utilizarea beţişoarelor pentru urechi. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul copiilor. Nu recomand nici măcar acele beţişoarele de urechi cu opritor, destinate de obicei bebeluşilor”, precizează medicul specialist.

Dacă vă confruntaţi cu o secreţie abundentă de cerumen care trebuie eliminată prin mijloace profesioniste de câteva ori pe an, discutaţi cu medicul specialist despre metodele care vi se potrivesc cel mai bine.

Taguri articol: boli şi afecţiuni dop de cerumen

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

2 comentarii

3 decembrie 2015
Alina
loc de muncă

Vrei să câştigi minim 300 de euro pe lună? Citeşte acest anunţ! Beneficii -posibilitatea de a câştiga cel puţin 100 de euro cu o implicare de 2-3 ore sau 300 de euro full time - apartenenţa la un grup care oferă recunoaştere şi şanse egale tuturor membrilor -instruire gratuită şi de scurtă durată -contract legal de comision ce asigură plata caştigurilor -se lucrează de acasă -program flexibil Cerinţe -conexiune la internet, PC, abilităţi minime de lucru cu documente word, pdf şi navigare online -seriozitate, perseverenţă şi atenţie la detalii Pentru informaţii trimiteţi mail cu subiectul INFO la [email protected]

2 decembrie 2015
sibnet
activitate acasa pe calculator

In sfarsit, ai gasit o afacere online excelenta, un sistem care te conduce pas cu pas pe drumul bunastarii! Ai acum o afacere online la cheie, pregatita cu tot ceea ce iti trebuie! Ai nevoie doar de calculator si conexiune la internet! Cand doresti cu cea mai mare seriozitate detaliile afacerii, cere detalii la adresa de email: [email protected]

Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir