14 Septembrie 2015
2057 accesări
0 comentarii

Cel puţin doi copii sunt diagnosticaţi cu cancer în fiecare lună la Constanţa. O statistică extrem de îngrijorătoare, susţin medicii, având în vedere că formele de boală sunt foarte agresive şi au o evoluţie fulminantă. Singura şansă de supravieţuire rămâne unicul centru de diagnosticare şi monitorizare a bolilor onco-hematologice din Constanţa, locul în care copiii sunt trataţi prin spitalizare de zi şi care ieri a împlinit un an de activitate. Din păcate, sarcina de a le ameliora starea acestor copii îi revine singurului medic specializat în pediatrie oncologică din Constanţa.

350 de copii din judeţul Constanţa au fost diagnosticaţi, în ultimul an, cu diferite forme de cancer. Aceştia au vârste cuprinse între 3 luni şi 16 ani şi se luptă să supravieţuiască în fiecare zi.

Deşi găsesc susţinere şi tratament gratuit în cadrul singurului centru pentru tratarea şi monitorizarea bolilor onco-hematologice din Constanţa, centrul Focus din cadrul Policlinicii Spitalului Judeţean Constanţa, aceştia sunt sub monitorizarea unui singur medic specializat în tratarea cancerului pediatric.

„Din păcate, această supraspecializare de onco-pediatrie nu este la îndemâna oricui, iar dovada stă în faptul că eu sunt singurul medic care lucrează pe acest domeniu încă din 1994. Chiar dacă pentru mine a fost foarte dificil să monitorizez atât de multe cazuri, pentru copii cred că a fost bine să aibă un medic care să le cunoască boala. Luptăm împreună pentru supravieţuirea lor şi ne bucurăm pentru că avem şi foarte mulţi supravieţuitori. În prezent, aceştia fac parte dintr-o asociaţie care se cheamă «Little People» şi care îi susţine prin tabere şi consiliere”, a precizat dr. Adriana Apostol, medic specialist onco-pediatrie în cadrul Centrului Focus.

„Viaţa noastră a devenit un coşmar!“

Mama unei fetiţe de 5 ani, bolnavă de leucemie, spune că drama familiei a început la 5 luni după naşterea copilei şi că, din păcate, continuă şi astăzi.

„Ne luptăm să trăiască şi le mulţumim medicilor pentru toate eforturile pe care le fac. De când am primit acest diagnostic viaţa noastră a devenit un coşmar. Imaginaţi-vă cum este să îţi vezi copilul jucându-se şi dintr-o dată să aibă sângerări nazale puternice sau să ajungi în miez de noapte la urgenţă pentru că are corpul plin de echimoze. Şi suntem în situaţia asta de mai bine de 5 ani pentru că cea mică a fost diagnosticată la câteva luni. Cel mai dureros este că am ajuns să trăim cu teama că fiecare zi ar putea să fie ultima, având în vedere că medicii ne-au spus că oricând boala poate evolua spre o formă foarte severă şi care poate duce la deces”, ne-a declarat Mirela Caraman, mama Ioanei.

Sprijinul psihologului are un rol esenţial

În cadrul centrului, printre copii, l-am găsit şi pe psihologul care îi susţine atât pe copii, cât şi familiile acestora. Un specialist care spu-ne că suferinţa nu poate fi măsurată în cuvinte şi că este vital ca pacienţii să fie susţinuţi în această perioadă dramatică din viaţa lor.

„Dincolo de faptul că aceşti copii au nevoie de susţinere pentru a se adapta schimbărilor care vin odată cu boala, părinţii au, la rândul lor, nevoie de consiliere pentru că se simt foarte vinovaţi de diagnosticul copiilor lor. Aici îi ajutăm să se simtă securizaţi emoţional, să se adapteze şi să îşi găsească resursele necesare pentru a continua lupta cu această boală necruţătoare. Fiecare caz este unic şi pentru că părinţii au diverse grade de adaptare şi acceptare a suferinţei copiilor şi a ceea ce va urma. Un pacient oncologic şi familia acestuia are nevoie de toată susţinerea pentru a face faţă acestui şoc imens, acestei dureri imense.

Pe de altă parte, ne bucurăm când suntem vizitaţi de supravieţuitori care acum se îndreaptă către medicină, şi în mod particular către oncologie, ceea ce dovedeşte că aceşti copii au fost maturizaţi forţat de experienţa bolii şi că văd viaţa cu alţi ochi”, a precizat Ligia Nicoleta Moldovan, psiholog în cadrul centrului Focus.

Preşedinta Asociaţiei „Dăruieşte Aripi”, Alina Vasea, a ţinut să precizeze că suc-cesul acestui proiect se datorează implicării comunităţii constănţene care a susţinut financiar construirea acestui centru. Aceasta le reaminteşte constănţenilor că pot susţine în acelaşi mod şi proiectul de reabilitare a secţiei de terapie intensivă din cadrul secţiei de pediatrie a spitalului.

„Sărbătorim un an de când centrul funcţionează şi realizările sunt mai mari decât ne-am propus. Copiii vin într-un loc în care personalul este specializat pe probleme oncologice, ceea ce este foarte important, având în vedere că perspectiva terapeutică este diferită. Părinţii vin cu toată deschiderea la centru pentru că regăsesc atât susţinere psihologică, cât şi terapie, ceea ce înseamnă că ne-a îndeplinit scopul”, a declarat Alina Vasea.

Taguri articol: cancer leucemie pediatrie oncologie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase