13 Octombrie 2015
1661 accesări
0 comentarii

Enterocolita este o afecţiune a tractului digestiv determinată de infecţii cu diverse cu bacterii, virusuri sau paraziţi. Boala are ca principale forme de manifestarediareea moderată sau severă, vomă, dureri şi disconfort abdominal şi apare mai ales în timpul sezonului cald (vara). Cei mai afectaţi de ea sunt copiii şi bebeluşii, care nu au stomacul suficient dezvoltat pentru a se lupta cu viruşii şi paraziţii. La cei mici, afecţiuneapoate producedeshidratare severă şi dezechilibre electrolitice, ambele fiind potenţial fatale.

Medicul pediatru dr. Cristina Mihaile recomandă celor care au bebeluşi de până în şase luni, bolnavi de enterocolită, să se prezinte de urgenţă la medicul specialist înainte să ia alte măsuri. În schimb, copiii mai măricei care suferă de aceeaşi afecţiune pot fi trataţi şi acasă cu ajutorul unor săruri speciale de rehidratare. „Pentru a evita supraaglomerarea unităţilor de primiri urgenţe, la copiii mai mari se poate încerca administrarea unor săruri de rehidratare orală, care se găsesc în farmacii. Acestea se pot da treptat timp de patru ore cu ajutorul unei linguriţe”, a menţionat dr. Mihai.

În ceea ce priveşte alimentaţia, ar fi indicat ca cei mici să mănânce covrigi uscaţi, sticksuri cu sare şi să bea multe lichide. „Apa sau ceaiurile nu trebuie băute rapid, ci treptat, cu înghiţituri mici. Este recomandat ceaiul de mentă, de fenicul sau de chimen”, ne-a spus pediatrul.

În final, după ce s-a restabilit toleranţa digestivă le putem oferi celor mici câte un măr copt, orez cu brânză dulce sau banane. Dr. Mihai a ţinut să precizeze că părinţii nu trebuie să îi forţeze pe copii să mănânce sau să bea produsele indicate, dar să încerce totuşi să prevină deshidratarea cu ajutorul sărurilor de rehidratare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase