09 Iunie 2017
1998 accesări
0 comentarii

Oamenii pot suferi o mulţime de leziuni cerebrale care să le afecteze starea de sănătate. Specialiştii susţin că există acele leziuni axonale difuze, microscopice, care nu se observă nici măcar la computer tomograf. Totuşi, bolnavul are greţuri, stări de rău care pot merge până la comă profundă.

Pe de altă parte, există leziuni care se produc în zonele neelocvente neurologic, adică în zonele care nu au o expresie clinică. Altfel spus, este vorba despre partea care este implicată în procesul patologic, deci partea din creier care nu se poate diagnostica din punct de vedere clinic. Desigur, a declarat dr. Bogdan Davidescu, medic neurochirurg, pot fi oameni care au tumori în cap, meningioame cu care trăiesc chiar şi 20 de ani, fără ca acestea să se manifeste în vreun fel.

„Este adevărat că acestea nu se manifestă în nici un fel, pentru că apasă pe o parte din creier care nu are reprezentare periferică, precum tulburări de vorbire, plegii etc. În plus, unii pot face crize doar atunci când tumorile au crescut suficient de mult şi implică straturi celulare, care predispun la apariţia crizelor epileptice”, a explicat specialistul.

Simptomele acestor leziuni cerebrale depind în mare parte de zona afectată a creierului şi pot fi minore sau extrem de grave, care pot pune în pericol viaţa pacientului.

Pentru a stabili diagnosticul unei leziuni cerebrale medicul va cere pacientului detalii legate de istoricul medical al acestuia, va face o examinare şi bineînţeles, va solicita realizarea a mai multor investigaţii, gen CT, RMN şi angiografie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU