28 Ianuarie 2016
6923 accesări
0 comentarii

Părinţii de băieţi se confruntă adesea cu o problemă delicată ce afectează zona genitală masculină a bebeluşului sau copilului. Fimoza şi decalotarea la vârste fragede sunt poate cele mai dezbătute probleme ce îi îngrijorează pe părinţi. În loc să apeleze la sfaturi neavizate sau la leacuri băbeşti, aceştia ar trebui să se prezinte cu cel mic la medicul pediatru, care va oferi, fără îndoială, soluţia corectă.

Ce este fimoza
Potrivit dr. Marian Fâşie, medic primar pediatrie, „fimoza constă în existenţa unui orificiu foarte mic la nivelul prepuţului” din cauza căruia bebeluşul sau copilul are dificultăţi la urinare şi este predispus la infecţii. Dacă observaţi că cel mic urinează greu din cauza durerilor, jetul de urină este împrăştiat, iar prepuţul nu se poate retrage peste capul penisului, cel mai probabil copilul suferă de fimoză.

Fimoza poate să apară dacă prepuţul şi glandul penian se dezvoltă în ritm diferit, dar şi din cauza malformaţiilor din naştere. De asemenea, decalotarea precoce şi incorect efectuată poate duce la formarea cicatricilor în zonă şi la dezvoltarea infecţiilor care duc la fimoză.

Fimoza, teren pentru infecţii grave

Practic fimoza restrânge foarte mult spaţiul de la nivelul penisului, favorizând acumularea şi infectarea substanţei secretate la nivelul prepuţului.

„Sunt situaţii în care se poate strânge acolo o secreţie normală ce poartă numele de smegmă. Aceasta se poate infecta, caz în care este nevoie de un tratament”, precizează dr. Marian Fâşie.
Acesta arată că există şi un tip de fimoză pe care îl fac adesea băieţii din cauza igienei neadecvate.
„Aceasta poartă numele de balonopostită şi este de fapt o inflamaţie a prepuţului. În acest caz, părinţii trebuie să ducă obligatoriu copilul la medic”, atenţionează pediatrul.

Dacă fimoza creează probleme, zona în cauză se înroşeşte şi se inflamează, este necesar, iniţial, un consult pediatric. Apoi, în funcţie de diagnosticul pus de medic, se decide dacă este sau nu nevoie de intervenţia chirurgicală.

„Nu ar trebui să se umble acolo“
În privinţa decalotării, părerile sunt împărţite. Dacă până acum „generaţii de-a rândul au susţinut că nu ar trebui să se umble acolo, mai nou, există o modă care susţine decalotarea efectuată de părinţi”, declară medicul.
În mod paradoxal, decalotarea poate duce la fimoză sau o poate preveni. Diferenţa o fac modul şi momentul în care este efectuată. Dacă e realizată cu blândeţe, decalotarea se poate face la copilul sănătos, fără fimoză, în vârstă de o lună până la un an.

„Nu este o greşeală mare dacă părinţii realizează chiar ei o decalotare progresivă. Aceasta se efectuează cu blândeţe, fără grabă, de-a lungul mai multor zile, de preferat în timpul îmbăierii copilului”, explică dr. Marian Fâşie.
Totuşi, pentru siguranţă, este bine să apelaţi la un medic cu expe-rienţă, care, de altfel, poate realiza debridarea în doar câteva secunde, cu ajutorul a două tampoane.

Este indicat să cântăriţi bine opţiunile astfel încât să alegeţi soluţia cea mai potrivită şi sigură pentru copil. În cazul în care apare o infecţie, prezentaţi-vă de urgenţă la medicul pediatru şi nu încercaţi să o trataţi singuri acasă.

Taguri articol: bebe fimoza ingrijire bebelusi bebe e bolnav pediatrie decalotare

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir