02 Noiembrie 2016
2805 accesări
0 comentarii

Cancerul de sân rămâne principala ameninţare la adresa sănătăţii femeilor din întreaga lume. La originea bolii, pot sta moştenirea genetică, menstruaţia precoce, dar şi consumul de alcool, obezitatea şi sedentarismul. Însă cancerul poate apărea şi la femei care au un stil de viaţă sănătos. De aceea, oncologii insistă asupra vizitelor la medic.

„Femeile ar trebui să meargă regulat la controale mamare anuale, după vârsta de 30 de ani. Apoi, înainte de vârsta de 40 de ani, la o perioadă de 3 ani, fiecare femeie trebuie să facă o ecografie mamară, după examinarea de rutină făcută de un medic. Iar după vârsta de 40 de ani, o mamografie o dată la doi ani. Să nu uităm de importanţa autopalpării, dacă o femeie simte un nodul sau dacă se confruntă cu o secreţie mamară suspectă, un edem sau dermatită la nivelul sânilor, trebuie să meargă urgent la medic. În anumite cazuri, dacă suspectăm ceva, putem recurge şi la o puncţie biopsie, sub ghidaj ecografic”, recomandă dr. Tamer Karsidag, specializat în depistarea şi tratarea cancerului de sân.

Dacă autopalparea şi ecografia mamară nu au niciun fel de risc, mamografia, recomandată după 40 de ani, a stârnit tot felul de controverse în ultimii ani. Însă medicii cu experienţă în tratarea cancerului de sân pledează pentru această investigaţie.

„Pacientele care fac mamografie sunt expuse unei doze de radiaţii, dar, în acelaşi timp, dacă pui în balanţă avantajele acestei investigaţii cu riscurile, aceasta va înclina în favoarea beneficiilor. Deci, dacă nu avem alternativă de screening, trebuie să recurgem la mamografie. E mai rău dacă nu facem nimic să depistăm eventualele cazuri în stadii incipiente. Vă spun doar că, la ora actuală, diagnosticăm cancerul de sân la una din opt femei aparent sănătoase”, afirmă medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU