02 Mai 2022
618 accesări
0 comentarii

A venit primăvara, totul este verde, a înflorit, iarba a crescut și ea, într-un cuvânt, natura a revenit la viață. Din acest motiv, medicii avertizează populația să fie foarte atentă la căpușe, întrucât aceste insecte sunt mici, dar pot cauza daune mari în organism.

În general, ele se atașează mai ales pe pliurile pielii și, de multe ori, oamenii nu le observă din cauza dimensiunii reduse a acestora. De exemplu, boala Lyme este una dintre afecțiunile care pot fi transmise prin intermediul căpușelor cu picioare negre. Tipul de căpușe care transmite boala este cunoscut și sub denumirea de căpușe de căprioară, dar boala poate fi transmisă și de alte tipuri de căpușe. Aceste insecte iau bacteria Borrelia burgdorferi de la animale și o transmit omului prin intermediul unei înțepături. Potrivit dr. Monica Florea, căpușa adună bacteriile de pe aceste animale și le transmite omului.

„Ce se întâmplă cu persoanele înţepate? În circa 24-36 de ore de la înțepătură, căpușa începe să transmită boala. Din păcate, dacă boala Lyme nu este diagnosticată la timp, aceasta poate produce probleme grave de sănătate. În schimb, dacă este depistată precoce și tratată corespunzător, șansele de vindecare sunt mari. Statisticile arată că, totuși, multe dintre persoanele care sunt înțepate de o căpușă nu contractează boala, dar este esențial să vă informați despre ea, deoarece afecțiunea devine foarte gravă în faza terminală. În primul rând, trebui să știți că boala Lyme are trei stadii și ceea ce diferențiază stadiile este perioada de timp în care căpușa rămâne înfiptă în piele. De fapt, această perioadă va determina gradul de răspândire a bacteriei în organism”, a precizat medicul.

În primul stadiu sau faza precoce localizată, bacteria nu s-a răspândit încă. Stadiul doi sau faza precoce diseminată reprezintă etapa în care bacteria începe să se răspândească (36-48 de ore după înțepătură), iar stadiul trei sau faza tardivă corespunde etapei în care bacteria s-a răspândit deja în tot corpul. Primele manifestări clinice ale bolii apar după câteva zile de la infectare. Unii pacienți manifestă simptome abia după câteva săptămâni. De obicei, primele simptome sunt asemănătoare gripei și includ dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare, rigiditate la nivelul gâtului, febră cu frisoane, stare de rău general și oboseală, inflamația ganglionilor limfatici. De asemenea, poate apărea o erupție cutanată roșie pe zona unde s-a produs înțepătura, denumită eritem migrator. De obicei, erupția este circulară, iar în centrul ei va rămâne o zonă fără roșeață. Fără tratament, eritemul migrator poate persista cel puțin patru săptămâni. Cert este că dacă boala Lyme rămâne netratată, sănătatea începe să se deterioreze în mod substanțial. Atunci când un pacient ajunge la stadiul doi, adică faza precoce diseminată, pot apărea următoarele simptome: lipsă de energie, durere toracică, dificultăți de respirație, paralizie a nervului facial, rigiditate și dureri de nerv, palpitații la inimă. Atunci când boala Lyme ajunge în stadiul trei, apar complicații și simptome și mai severe, de genul celor cardiace.

Taguri articol: sfatul medicului dureri articulare căpuşe

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU