16 Iunie 2017
1888 accesări
0 comentarii

Cât de grav ne pot fi afectate picioarele în cazul bolii venoase cronice? O întrebare la care primim răspuns de la specialiştii MEDSTAR General Hospital.

Pe scurt, pereţii interni ai venelor membrelor inferioare se deteriorează, iar valvele mici, care pompează sângele, nu mai funcţionează nici ele la parametri normali. Ca urmare, când o valvă devine nefuncţională, fie de la nivelul sistemului venos superficial, fie de la nivelul celui profund, sângele se întoarce in picior, acest fenomen numindu-se reflux. Mai mult decât atât, când valvele sunt incompetente doar în sistemul venos superficial, venele situate profund trebuie să transporte mai mult sânge către inimă.

Pentru a compensa, venele se dilată, iar valvele nu se închid corespunzător. Atunci când se întâmplă acest lucru, precum în cazul persoanelor cuvarice, sistemul venos profund poate deveni, de asemenea, incompetent. De asemenea, atunci când sângele nu mai este pompat corespunzător din membrul inferior, venele periferice nu se vor goli nici măcar în timpul mersului. Ca urmare, umplerea cu sânge şi presiunea din vene nu vor scădea.

Această afecţiune este cunoscută sub numele de boală venoasă cronică, ce se poate complica cu edem, schimbări ale pielii şi, în unele cazuri, ulcere ale piciorului.

Cauzele care duc la apariţia acestei boli sunt multiple, însă ea apare mai frecvent la persoanele de sex feminin, datorită mersului pe tocuri, atunci când centrul de greutate se distribuie inegal, cu mai mare presiune pe gambe, iar sângele rămâne blocat acolo.

Alte cauze pot fi sarcinile, determinismul genetic etc. Ca urmare, multe persoane au senzaţia de picioare grele, dar trec cu vederea acest lucru, dar atunci când apar edemele, încep să se îngrijoreze şi abia atunci se prezintă la medic.

Un alt semn este durerea, care apare mai ales seara, după ce pacientul a stat mult timp în picioare sau la birou, cu gambele atârnate. Apoi, apare pruritul. Pacienţii prezintă o stare de mâncărime şi mulţi se scarpină până când fac răni, leziuni care, în timp, pot afecta tegumentul, ducând chiar până la stadiul de ulcer varicos.

În stadiul următor, apar acele vene sparte, apoi venele reticulate, iar ulterior, varicele hidrostatice. Aici, singura soluţie este intervenţia chirurgicală; prin tratament medicamentos, nu se poate decât întârzia evoluţia bolii, pentru că insuficienţa venoasă este o boală evolutivă. Partea bună a lucrurilor este că, după operaţie, bolnavul îşi poate relua în totalitate activităţile de zi cu zi.

Desigur, în aproximativ 80% dintre cazuri, după trei zile, apare un uşor edem, numit şi de adaptare, perioadă în care sistemul venos profund trebuie să dreneze o cantitate mai mare de sânge şi până se adaptează durează câteva zile. La scurt timp, însă, piciorul îşi revine la forma iniţială. Tocmai de aceea, femeile sunt sfătuite să poarte tocuri mai joase, pentru că în acest fel se modifică centrul de greutate şi se vor simţi mai bine.

XXX

„Boala venoasă cronică este o patologie sistemică, progresivă şi invalidantă, conform Ghidului Uniunii Internaţionale de Flebologie. Evoluţia acesteia spre stadii severe (ulcere venoase) poate fi încetinită prin măsuri de prevenţie şi prin tratament precoce, adaptat stadiului bolii. Indiferent de stadiul bolii varicoase, tratamentul ar trebui să consiste într-o abordare globală şi corectă, având ca obiectivprevenţia factorilor predispozanţi sau agravanţi, diminuarea presiunii venoase, ameliorarea semnelor şi simptomelor, dar şi prevenţia complicaţiilor”, a declarat dr. Raluca Melihov,medic specialist chirurgie generală,competenţă flebologie din cadrul MEDSTAR General Hospital.

Pentru mai multe informaţii şi programări, puteţi apela numerele de telefon 0241.638.251, 0722.574.250sau 0241.940.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU