29 Decembrie 2015
2093 accesări
0 comentarii


Fie din cauza mâinilor murdare, fie din cauza utilizării unor obiecte infestate sau chiar a alimentelor nespălate corespunzător, paraziţii intestinali se instalează rapid în corp, dar sunt greu de eliminat, spun medicii. Helmintiazele intestinale, aşa cum sunt cunoscute de lumea medicală, nu se instalează doar în intestine, ci şi în ficat sau plămâni şi se datorează unei infestări cu viermi deosebit de periculoşi.

Tenia, ascaris, trichina sau tricocefal sunt numai câteva dintre exemplele de paraziţii care odată ajunşi în organism, produc boli parazitare grave. Cel mai frecvent parazit întâlnit la populaţia ţării noastre este oxiuris vermicularis, parazit care provoacă infecţia numită oxiuroză, susţin specialiştii.

„Manifestările pot fi dintre cele mai diverse pentru că paraziţii trăiesc în partea superioară a intestinului subţire şi pot da naştere unei varietăţi de simptome gastrointestinale, sindrom de malabsorbtie al nutrienţilor vitali, mai ales ale substanţelor grase. Sindromul de malabsorbţie se va manifesta prin scaune voluminoase şi steatoree, adică eliminare de grăsimi în cantităţi mari prin fecale. Unele tipuri de viermi intestinali se ataşează la mucoasa intestinelor şi extrag nutrienţii de la gazda umană. Dacă sunt prezenţi în număr destul de mare, aceştia pot determina pierderi de sânge suficiente pentru a declanşa un deficit de fier”, a explicat dr. Mirela Stângaciu, medic de familie, specialist în medicina naturistă. Lista „pagubelor” produse în organism de aceşti paraziţi nu se opreşte însă aici. Ei mai pot produce diaree, afecţiuni ale pielii, alergii, scăderea sistemului imunitar, scăderea greutăţii, dar şi oboseală cronică.

Diagnosticul necesită investigaţii elaborate

Diagnosticul parazitozelor se realizează de obicei prin examenul coproparazitologic, atunci când paraziţii adulţi sau fragmente ale acestora, ouăle sau chisturile lor sunt eliminate spontan în scaun. Pentru excluderea unei parazitoze se cer minimum 3 examinări negative consecutive ale scaunului, la interval de 7-10 zile între determinări.

„Tratamentul bolilor parazitare revine exclusiv medicului, deoarece majoritatea medicamentelor sunt hepatotoxice, iar folosirea lor în scop profilactic sau în tratamente repetate fără avizul medicului este total contraindicată”, a completat dr. Mirela Stângaciu. Medicul recomandă ca primă regulă pentru evitarea infectării cu paraziţi, respectarea igienei corpului şi a alimentelor consumate, dar şi a toaletelor şi spaţiilor comune. Pe lângă tratamentele alopate specifice în tratarea acestor infecţii, medicul recomandă şi o cură de fototerapie de trei zile, cu pelin uscat combinat cu miere care se consumă dimineaţa, pe stomacul gol, această plantă fiind recunoscută ca un antibiotic natural extrem de puternic.

Taguri articol: sfatul medicului paraziti intestinali oxiuri giardia

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase